BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Помощ при хазартна зависимост – къде, как, защо?

 

Ако вашето дете, роднина или познат се нуждаят от помощ за справяне с проблем с хазарта, подкрепа и възможности за лечение съществуват. На разположение на хората с проблеми с хазарта са обучени специалисти, които могат да съдействат посредством персонални консултации. Те помагат на хората с проблеми с хазарта да си отговорят на въпросите:

–        Защо започнах да залагам?

–        Как хазартът ме кара да се чувствам и каква друга дейност или дейности бих могъл да извършвам, за да се чувствам така?

–        Кога най-често изпитвам желание да залагам?

–        Използвам ли хазарта, за да избегна проблеми? Как иначе мога да се справя с моите проблеми?

–        Какво трябва да направя, за да спра с хазарта?

–        Какви последствия е причинил хазартът и как мога да започна да поправя живота си?

Личните консултации са достъпни на много места и се водят от лицензирани специалисти, с които нуждаещият се от помощ за справяне с хазартната зависимост може да се среща, когато пожелае – седмично или ежедневно, ако е необходимо.

Групи за взаимопомощ

Говоренето за собствената ви зависимост може да изглежда неудобно. Изисква да изложиш проблемите, които имаш и да споделиш за последствията от зависимостта. Това ви насърчава да говорите за вашите чувства – нещо, което може би не сте правили преди пред своите приятели и семейство. Групите за взаимопомощ обединяват много хора с проблеми с хазарта, независимо дали са такива, които сега започват да се борят със зависимостта или такива, които го правят вече години наред. В тях зависимите:

–        Чуват историите на хора като тях, които са страдали от проблеми с хазарта.

–        Осъзнават, че други са преживели същите последици и не са сами.

–        Научават как другите хора с проблеми с хазарта се справят с емоции, като депресия и гняв.

–        Учат се от личните преживявания на хора, които са се отказали от хазарта и успешно са се възстановили от зависимостта към него.

–        Като участници в групата се мотивират и започват да споделят своите лични истории.

Групите могат да се състоят само от мъже, само от жени, от мъже и жени и дори само хора от конкретни възрастови групи. В световен мащаб една от най-популярните мрежи за взаимопомощ е Gamblers Anonymous.

Групи за взаимопомощ за членове на семейството и приятели

Не само комарджията е засегнат от проблема с пристрастяването към хазарта. Родители, баби и дядовци, братя и сестри и много други членове на семейството и приятели могат да бъдат засегнати от тази зависимост. Някои от тях живеят с усещането, че те са виновни за това пристрастяване или усещат вина, че не са го предотвратили. Други изпитват гняв от нечестността на техния близък с проблемна зависимост или за финансовите загуби, които са се натрупали и са засегнали семейството. За тези хора също са достъпни индивидуални и групови консултации.

В Плевен при проблем с хазартна зависимост можете да се обърнете към специалистите от Превантивно-информационния център по зависимости (ПИЦ) – бул. “Русе” № 1, ет.4, стая 14 (Сградата на стоматологията), тел.: 064/ 82 62 25; 0878 377 812, както и да заявите консултация онлайн –www.picpleven.org 

Всички услуги на ПИЦ – Плевен са анонимни, доброволни и безплатни за потърсилия информация или помощ. 

Тозиматериал е изготвенотчиталище “ЛИК-1959” и Министерствонамладежта и спортаненосиотговорностзаизползванетонасъдържащатасе в негоинформация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!