BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От ДЕН настояват прокуратурата да се самосезира по случая Бююк

Ние, от Достойнството на един народ – ДЕН, изразяваме острото си възмущение, относно драстичното нарушаване на международното право и българските закони при експулсирането на турския гражданин Абдула Бююк. Това пише в декларация на сдружението.


Спазването на основните човешки права е важен принцип, който разграничава правовата държава от държавата на административен произвол и на неконтролируемо властническо поведение.
Съгласно принципите на правовата държава всички публични органи на власт винаги действат в рамките на ограниченията, определени със закон, в съответствие с ценностите на демокрацията и основните права.
След публикацията в сп. „Шпигел” за действията на българската държава по експулсацията на Абдула Бююк в нарушение на Конституцията, Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и международни конвенции за осигуряване на политическо убежище и за правата на човека, логично е да се постави въпроса – защитено ли е върховенството на закона в България като необходимо условие за функционирането на всяко демократично общество.
След като две съдебни инстанции отхвърлят искането за екстрадиция, приемайки че то е политически мотивирано, защо Абдула Бююк бе предаден на турските власти?! Нима съдебните решения, имащи обвързваща сила за всички държавни власти изключват премиер, гл. прокурор, вицепрезидент, министър на вътрешните работи и високопоставени служители на МВР?!
С действията си по този срамен акт за българската държавност, всички участващи в него показаха, че решенията на съда – така както и Конституцията, законите и международните договори, са само една досадна формалност, с която те не са длъжни да се съобразяват.
Целенасоченото прегазване на върховенството на закона и тоталния властови произвол, са абсолютно несъвместими, с какъвто и да е демократичен порядък и не могат да бъдат оправдани, от каквито и да е важни външнополитически съображения.
Експулсирането на турския бизнесмен и на други политически опоненти на Ердоган, потърсили убежище и сигурност в България, сериозно накърни авторитета на страната и може да доведе до разклащане на доверието в нея като европейска държава, в която правото е определящо, първостепенно и иманентна морална величина на цялата социална действителност.
От Достойнството на един народ – ДЕН изискваме, прокуратурата да извърши бързо, обективно и пълно разследване по случая Бююк.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!