BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Местният парламент на Плевен прие наредба за ползването на общинските спортни обекти

Общински съвет – Плевен прие нова Наредба №37 за условията и реда за ползване на спортните обекти, общинска собственост. Предложението бе отлагано в две поредни заседания. Точката е първа в дневния ред на днешното заседание, което отново се провежда в зала „Катя Попова“ при закрити врати и спазване на съответните противоепидемични мерки.

Законът за физическото възпитание и спорта /ЗФВС/, който е в сила от 18.01.2019 г., определя спортните обекти да се предоставят за ползване, да бъдат отдавани под наем, предоставяни на концесия и върху тях да се учредяват ограничени вещни права при условия и ред, определени в наредби, приети от общинските съвети. Съгласно текстове в него общинските спортни обекти могат да се предоставят безвъзмездно за определено време при условия и ред, определени с наредба на общинския съвет. Целта на приетата нова Наредба №37 за Община Плевен е да се регламентират условията за предоставянето на спортните обекти общинска собственост, съобразно действащото законодателство. Така освен  регулиране на обществените отношения, свързани с използването на общинските спортни обекти, ще се даде възможност и за инвестиции в тях, както и предпоставки за по-доброто им управление.

Общинската Наредба №37 определя: изискванията, на които трябва да отговарят участниците; критериите за оценяване размера на предвидените инвестиции и контрол по изпълнението им; условията за оценяване на възможностите за развитие на спортната дейност, както и постигнатите спортни резултати; реда за подаване и разглеждане на заявленията, класиране на участниците и сключване на договора.

Текстове в ЗФВС дават възможност общинските спортни обекти да се отдават под наем за срок до 1 година без търг или конкурс при условия и по ред, определени в Наредбата, на спортен клуб – сдружение с нестопанска цел, за осъществяване на общественополезна дейност, на спортна федерация или на обединен спортен клуб, които са вписани в регистрите по чл. 9, ал. 1 от Закона.

Отново според ЗФВС спортни обекти или части от тях – държавна или общинска собственост, може да се отдават под наем за срок и до 10 години, като в тази хипотеза не е предвидено изискване това да става само на спортни клубове.

Спортните обекти или части от тях – общинска собственост, може да се отдават под наем за срок и до 30 години само на спортни клубове, спортни федерации или обединени спортни клубове, вписани в съответния регистър по чл. 9, ал. 1 от ЗФВС.

При разработването на проекта за Наредба №37 на Община Плевен са взети предвид всички норми на Закона за физическото възпитание и спорта.

Снимка: Общински съвет – Плевен, Пресцентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!