BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветниците приеха решение за подпомагане на културни проекти

Вносителят на проекта Петя Василева

Промени в Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата на територията на общината, прие Общинският съвет на Плевен. Решението е с цел подкрепа на културният сектор, понесъл сериозни загуби заради ограниченията, наложени във връзка с епидемията от Ковид – 19.

„Поради създалата се кризисна ситуация, свързана с периода на извънредно положение в страната заради Ковид-19, последван от обявената противоепидемична обстановка, един от най-тежко пострадалите сектори е този на културата. За разлика от държавните и общински културни институти, които не са лишени от заплащане, частните културни формации, включително и тези към читалищата, както и творците на свободна практика, нямат възможност да функционират и да генерират приходи“, посочи в качеството си на вносител на предложението Петя Василева – председател на ПК по култура в местния парламент. Логично е – допълни тя – Община Плевен, която винаги е демонстрирала подкрепа за развитие на културата и съпричастност към тези, които я създават, да подпомогне дейността на формациите и съставите, които са в застой и изпитват липса на финансови ресурси, като им предостави възможност за финансово подпомагане на проекти, разработени от тях, които на 100 % да бъдат финансирани със средствата, заложени в Раздел III на Културния календар. Промените в Правилника за финансиране на културни проекти на територията на общината, имат две основни цели. От една страна – да се подпомогне финансово дейността на тази част от културната общност, която е била лишена от възможност за генериране на финансов ресурс за периода на извънредното положение. И от друга – създаване на културни продукти, които ще се представят пред плевенската общественост през втората половина на годината, запълвайки липсата на културен живот, наложен поради невъзможността от организиране на планирани в Културния календар фестивали и форуми при така създалата се кризисна ситуация. След дебат Общинският съвет прие предложените изменения, като в решението изрично бе записано, че приетите промени, една от които е за цялостно финансиране на съответните културни проекти, важат единствено за 2020 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!