BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преди 11 години умира роденият в Плевен учен-биолог Радой Петров Попиванов

Учен-биолог, академик. Публикувал е над 200 труда.

Радой Петров Попиванов. Снимка – Интернет

Радой Петров Попиванов е роден на  9 август 1913 година в Плевен.

От 1932 година е член на БЗНС. От 1942 започва работа като асистент във Висшия медицински институт в София, а впоследствие става доцент и професор и ръководи катедра по обща биология. От 1975 г. е директор на Централната лаборатория по обща генетика при БАН, а от 1976 г. директор на Медико-биологичния институт при Медицинска академия.

Научните му интереси и разработки се отнасят към имунологията на репродукцията. В тази насока Радой Попиванов взема активно участие в много международни инициативи, в т.ч. е избран за член на Международния координационен комитет по имунология на репродукцията при Световната здравна организация.

Академик Радой Попиванов е министър на народното здраве (1977 – 1987 г.) в правителствата на Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов и министър на народното здраве и социалните грижи 19 август 1987 – 19 декември 1988 г. в правителството на Георги Атанасов, бивайки близък съратник и приятел с неговия първи заместник-министър академик Атанас Малеев – шурей на Тодор Живков /брат на съпругата му д-р Мара Малеева – Живкова/.

Академик от 1974 г., Народен деятел на науката – 1980 г., Герой на социалистическия труд – 1983 г. Награден е с орден „13 века България“. На 23 май 2005 г. е награден с орден „Стара планина“ първа степен.

След промените на 10 ноември 1989 г. е подложен на критики от новата власт, правени са опити през 1991 г. от Главна прокуратура да бъде обвинен по делото за Чернобилската авария 1986 г., по което са обвиняеми бившия заместник-председател на Министерския съвет и председател на правителствената комисия за стихийните бедствия и аварии Григор Стоичков и заместник-министъра на Попиванов проф. Любомир Шиндаров.

Умира в София на 26 април през 2010 година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!