BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен от 20 години разполага с  немски ресурсен център при Гьоте институт , а от няколко години  и  с американски кът, в които плевенчани могат да подобряват езиковите си умения по английски и немски език. Дойде време да има такава възможност и за руския език. Както „Плевен прес” ви информира, от 1-ви декември т.г. работи и Руски център.

От ръководството на библиотеката ни съобщиха, че предвидената официална церемония по откриването се отлага поради пандемичната обстановка.

Снимка – Плевен прес.

За повече информация за Центъра се обърнахме към Милена Великова, една от работещите в него. Пред „Плевен прес” тя сподели:

Разполагаме с приятна обстановка и необходимото обзавеждане и оборудване, за да стартираме дейностите на Центъра. Като за начало ще отбележим предстоящите календарни празници и празниците свързани с Освобождението на Плевен. На страницата на Регионалната библиотека  в рубриката на Руския културен център ще се оповестяват всички събития и график на дейностите. В Руския културен център ще има по нещо за всяка възраст. За най-малките сме предвидили срещи с руските детски книжки, приказки и филми. За тях ще има различни забавни игри и занимания. За по-големите ще има  часове посветени на руското филмово изкуство, музика и литература, както и възможност да научат повече за историята и съвременна Русия. По-възрастните ще имат възможност да участват във вечери посветени на руската поезия, ще има музикални вечери и срещи с киното. Събитията и заниманията ще бъдат в камерен състав. Едно от основните направления на работа е изучаването на руски език.

Снимка – Плевен прес.

Руският културен център ще има фейсбук страница и чрез нея читателите също ще имат достъп до информация. Всички дейности на Центъра ще бъдат безплатни за посетителите.“

================================================

В Плевен винаги е имало почитатели на руската литература, фенове на руското кино, изкушени от руския език, музика и песни. По-старите плевенчани си спомнят Дома на книгата, едно култово място за срещи на хора и на хора с книгите. Имаше огромно пространство с книги и кътове с мека мебел. Човек можеше с часове да стои там, да чете и да разглежда. На втория етаж имаше руска книжарница – дълги рафтове и подредени върху тях книги с кожена подвързия, евтини при това. Руската класика – тази върху която се упражнява Холивуд, тази която възпитава и разширява хоризонтите. Много хора тогава говореха и четяха на руски език. В Плевен това беше не само защото руски се изучаваше задължително в училище. Плевен беше град на българо-руската бойна дружба. Тук често идваха групи от тогавашния Съветски съюз. Имаше ШЗО /Школа за запасни офицери/ и в близката Долна Митрополия –  Висше военно – въздушно училище. И на двете места имаше офицери завършили военни академии в бившия Съветски съюз и завърнали се от там някои с диплома, а други с диплома и съпруга рускиня. В Плевен  имаше и Руска езикова гимназия. Достатъчно причини да има много хора, които говорят руски език. Това беше преди.

Сега руски език не се учи задължително в училище, руски туристически групи в града няма, генералски академии военните завършват на запад. Но руски език се говори в най-голямата държава в света, разположена на два континента, от 240 милиона души.

И накрая – „Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето”. / Арнълд Хенри Гласоу/. Настоящето – колкото и да е трудно в момента – ще отмине, ще стане минало. Но без памет и духовна култура – бъдеще няма.

Руският център в Плевен е част от световния дух и култура.

Ива Мусова – “Плевен прес”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!