BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Червен бряг откри първото в България училище с отопление на водород

СУ “д-р Петър Берон”, Червен бряг. Снимка – пресцентър община Червен бряг.

Община Червен бряг финализира един от най-значимите и иноваторски екологични проекти, правени някога в България. От днес средното училище „Д-р Петър Берон“ ще се отоплява чрез водородна система, която снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване замърсяването на въздуха се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.

„С този проект показахме, че водородът не е само гориво на бъдещето, но и на настоящето“, заяви основателят и собственик на фирмата изпълнител Драгомир Иванов по време на церемонията по стартиране на системата.

На прерязването на лентата присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Костадинов, народният представител Пламен Тачев, Маргарита Цветкова – началник отдел „Програмиране и планиране“ на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“, Магдалена Димитрова – държавен експерт в отдела, директори на училища и представители на фирмата-изпълнител и доставчик на оборудването.

Снимка – пресцентър.

Кметът Костадинов заяви, че екологията е негов управленски приоритет и ще се правят още подобни инициативи. „Какво целим с нашата програма? Намаляване на вредните емисии.Енергийна ефективност – по-малко средства ще се отделят за гориво, а той е сериозен елемент от разходите. И трето – осигуряване на енергийна независимост. Изключително въодушевен съм от подобни инициативи. България може да няма газ и нефт, но има слънце и вода. За това поехме ангажимент с нашето най-голямо училище да направим този проект. Ще продължим с още инициативи. Предвиждаме кандидатстване по проекти, за да бъде нашата община по-зелена“, каза още кметът Костадинов.

Народният представител Пламен Тачев каза, че за него еогромно удоволствие да бъде част от екипа на д-р Костадинов. „Привилегия е да се работи с такъв оперативен кмет. Очакваме подкрепа и от МОСВ. А подкрепа се дава към тези, които взимат инициативата и имат дързостта да направят нещо голямо за бъдещите поколения. Въпреки че сега децата се учат дистанционно, ние сме тук, за да може като се върнат в класните стаи те да са в една по-чиста среда“, добави Тачев.

Снимка – пресцентър.

„Горд съм, че съм директор на училището, което първо в България въвежда водородна система за отопление“, заяви Антон Шуманов.Той отчете, че благодарение на нея се отделят по 3 килограма по-малко вредни емисии на час. „Този проект стана факт с много работа, труд и помощ. Благодаря за подкрепата на г-н Тачев и на кмета Костадинов. С организацията, техническата документация, с подготовката и реализацията, едно училище няма капацитета само да се справи. Благодарение на инициативата и подкрепата на Община Червен бряг съм много щастлив, че днес вече имаме работеща водородна система. В този миг осъзнавам, че ние осигуряваме на бъдещото поколение чиста среда, което е наше задължение. След като училището възпитава, трябва да мислим в тази посока“, категоричен бе директорът на СУ „Петър Берон“ Антон Шуманов.

Пресцентър община Червен бряг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!