BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Найден Зеленогорски в Плевен: Нужна е сериозна реформа в България, да се инвестира в хората

Планът на Европейската комисия и на Урсула фон дер Лайен за възстановяване на европейската икономика заради кризата с коронавируса и как България трябва да се възползва от тази възможност коментира днес пред журналисти в Плевен председателят на Сдружение „Достойнството на един народ” (ДЕН) Найден Зеленогорски. Тези 750 млрд. евро, планирани за възстановяване на икономиката, ще минат през обсъждания в националните и в европейския парламент. 500 млрд. от тях ще са грантове, 250 млрд. евро – заеми. Всъщност най-важното за нас в България е, че по най-бърз начин трябва да направим своя план, който да предложим за възстановяване на българската икономика, категоричен бе Зеленогорски. Според него този план „не би трябвало да включва това, което правим в момента, защото ЕК е дава средства за зелена икономика, за дигитализация на икономиката, за здравеопазване и образование, но при постигане на определени цели. Т.е. идеята, че отново няма да правим реформи, отново няма да правим нищо и ще получим тези пари, няма да се състои този път“.

Найден Зеленегорски добави, че България отново е получила критики – оказа се, че Механизмът за сътрудничество и проверка не е отпаднал и процедурата не е довършена и ни се поставиха множество въпроси по отношение върховенството на закона, разделението на властите, липса на осъдителни присъди за борба с организираната престъпност, корупцията по висшите етажи на властта, за пране на пари.

Очевидно е, че се налага много работа в посока реформиране и на съдебната система и на службите за сигурност, подчерта председателят на ДЕН и добави, че от 5 години се говори за реформи в МВР, че 30% от служителите там са „чантаджии“, както казват хората, и съвсем малко са тези, които работят на терен и поради тази причина в българските села няма полицаи, които да покриват битката с битовата престъпност.

„Тези спорадични посещения на хора от Прокуратурата и от МВР са просто „пара в свирката“. Трябва методична работа, във всяко село да има полицай, който да е по 24 часа там“, заяви Зеленогорски.

Според него е нужна сериозна реформа в България. До септември – октомври трябва да се подготви план, който да се внесе в ЕК. Той трябва да бъде обсъден освен в парламента и в министерствата, но и с неправителствената сфера, с експерти, в широки обществени кръгове. „Тези лелеяни 15 млрд. евро за 4 години няма да дойдат, за да правим в безсмилени проекти, а трябва да се инвестира в хората. Какъв е смисълът да имаш пътища, мостове и магистрали като няма хора, които да минават по тях“, каза Зеленогорски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!