BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой ще плаща високите сметки за тока?

ТЕЦ Бобов Дол изпълнява предсрочно и точно предписания на РИОСВ-София,въпреки това от инспекцията обаче отказват да отменят принудителната административна мярка. По този начин една от най-големите български централи , ще стои затворена неопределено време , което ще доведе до голям дефицит на електрическа енергия в страната ни,  въпреки огромните усилия и извършените максимално бързо действия на екипа на предприятието за отстраняване на получилите се пропуски. Това се случва в деня, в който Комисията по ревизия в Народното събрание търсеше причините за дефицита на електрическа енергия, вследствие на който цените на електроенергията стигат непознати до този момент висоти, а бизнесът е в колапс.

Ето какво още пише в отвореното писмо изпратено до Президента на Република България – г-н Румен Радев, Председателя на Министерски съвет – г-н Стефан Янев, Министъра на енергетиката – г-н Андрей Живков, Министъра на околната среда и водите – г-н Асен Личев и други отговорнибългарски институции, национално представителните работодателски и синдикалните организации:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас от името на ръководството на „ТЕЦ Бобов дол” АД и неговите над 850 служители , за да направим Ваше достояние следния случай, който може да доведе до значителен дефицит на електрическа енергия в страната и да постави пред нови изпитания българската енергийна система и  сигурност.

При проверка от РИОСВ – София на 29.07.2021г. на „ТЕЦ Бобов дол“ АД е издадено предписание със срок за изпълнение до 30.08.2021г. за уплътняване на газоходите на котли с номера 1 и 2 и отстраняване на пропуски от корпуса на изпускащото устройство на СОИ 1. На 17.08.2021г. отново РИОСВ-София депозираха в нашето деловодство ПАМ РД-03/16.08.2021г. за спиране на котли 1 и 2, заповед, която бе обжалвана от нас.

На 23.08.2021г. в писмо с наш изх.№ РД-01-1950/23.08.21г. до РИОСВ-София ги информирахме за предсрочно изпълнение на предписанията отразени в гореописаните протоколи и ПАМ.

На 24.08.2021  при инициирана от „ТЕЦ Бобов дол“ АД проверка с искане РИОСВ – София да са уверени, че всички предписания са напълно изпълнени, въпреки констатациите от контролния орган, че всичко е изпълнено и отстранено, отново се настоява от представителите на институцията, след проведен телефонен разговор с ръководството от МОСВ и дадени инструкции по телефона, котли с номера 1 и 2 да бъдат запечатани.

Във връзка с гореизложеното Ви съобщаваме, че действията, предприети от страна на РИОСВ-София спрямо нас, са грубо нарушение на собствените им предписания и незачитане на посочените от тях срокове, което силно навежда на мисълта, че в това си искане има и друг, нездрав, корупционен умисъл.

Неплануваното спиране на котлоагрегати в централата ще доведе до извеждането на 250мВт от енергийната система и закупуването им от сегмент „Ден напред“ на БНЕБ. Сумарният ефект от 500 мВт/ч ще доведе до сериознопокачване на цените на електроенергията. Този шок ще бъде поет, както от българския бизнес, така и от българските граждани.

24.08.2021г.

С уважение: С. Големо село /Изпълнителен директор инж. Любомир Спасов /

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!