BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Червен бряг избран за представител на Общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

В София на 17 септември се проведе Регионален форум за избор на представители на общините от Северозападен регион за планиране в Регионалния съвет за развитие (РСР).
Единадесет са квотите за представители на общините в РСР. След проведено гласуване, заслужено доверие бе гласувано на кмета на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов, който беше легитимиран като член на екипа, чиято роля и функция ще има определящо значение в новия програмен период 2021-2027 г. За това информират от Пресцентъра на Община Червен бряг.
Към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Така след програмния период 2021-2027 г. Северозападният район на България се очаква да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“.
Съгласно разпоредбите на Закона за регионално развитие и Правилника за приложението му НСОРБ, като представител на всички български общини, се проведе процедура за избор на общинските представители на общините в РСР във всичките региони за планиране.
Представители на всичките 51 общини от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен избраха представителите на местната власт в Регионалният съвет за развитие, който има ключова роля в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС.
Съгласно утвърдената процедура, изборът се проведе по области, като делегатите номинираха и гласуваха както за титуляри, така и за техните евентуални заместници.
Право да бъдат предлагани за членове на РСР имат само кметове на общини и председатели на общински съвети.
От Плевенска област в РСР ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг и кметът на Белене Милен Дулев.
За представители на област Видин в РСР на Северозападния район за планиране бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров.
Общините от област Враца определиха за свои представители кмета на Враца Калин Каменов –Маринела Николова – кмет на община Козлодуй.
Ловешка област избра за свои представители в РСР Кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, която председателства постоянната комисия на НСОРБ по еврофондовете и заместник-председателя на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова.
Кметовете на Монтана Златко Живков, който е и член на УС на НСОРБ, и на Георги Дамяново – Нина Петкова ще представляват област Монтана в Регионалния съвет за развитие.
Снимки: Община Червен бряг, Пресцентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!