BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ивет Горанова е Спортист на годината на България

Ивет Горанова бе избрана за Спортист на годината на България. Олимпийската шампионка в каратето спечели с минимална разлика с другата олимпийска шампионка от Токио – състезателката по бокс Стойка Кръстева.
Горанова получи 1265 точки, а непосредствено след нея се нареди Стойка Кръстева с 1241 точки, съобщава БТА.
Призовата тройка за 2021 година допълва сребърната медалистка от игрите в Япония Антоанета Костадинова (спортна стрелба).
В 64-ото издание на анкетата, организиарана от Нове АД Холдинг, взеха участие 133-ма журналисти от 54 печатни и електронни медии. За да бъде осигурена максимална коректност на вота Нове АД Холдинг за поредна година организира анкетата в тясно партньорство с Българската асоциация на спортните журналисти.

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2021-а:
1. Ивет Горанова (карате) – 1265 т.
2. Стойка Кръстева (бокс) – 1241 т.
3. Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.
4. Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.
5. Евелина Николова (борба) – 721 т.
6. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.
7. Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.
8. Биляна Дудова (борба) – 415 т.
9. Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.
10.Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

Безапелационно в категорията „Отбор на годината“ за номер 1 през 2021-а бяха избрани „Диамантените момичета на България“ – Националният ансамбъл по художествена гимнастика с 1 230 т. На игрите в Токио Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха имената си в историята като първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика. „Космическият“ български ансамбъл бе безапелационен и на Олимпийските игри, подарявайки на цяла България чувството за сплотеност и гордост.
Извелата ансамбъла до историческата олимпийска титла Весела Димитрова бе избрана за номер 1 от редакциите на 37 медии в 38-ото издание на ежегодната анкета „Треньор на годината“, организирана от дългогодишните партньори от в. „Труд“. Тя събра 168 точки и бе посочена на първо място в анкетите на 31 медии от общо гласували 37. Димитрова печели анкетата за трети път след 2017-а и 2019 г. По традиция победителят ще получи картина на български автор, която тази година е от Богдан Бондиков.
Християн Стоянов (лека атлетика) стана „Спортист с увреждания“ за 2021 година с 890 т. Той спечели сребърен медал на параолимпийските игри в Япония в бягането на 1 500 м Т46.
В „младата“ категория „Награда на публиката“ българите избраха Ивет Горанова. Своя вот дадоха над 3 000 спортни фенове от цялата страна, като един от тях ще спечели и специална награда от Нове АД Холдинг – смартфон Apple iPhone.
Статуетките ще бъдат връчени на всеки един от победителите лично след Нова година при спазване на всички противоепидемични мерки. Заедно с призьорите от тази година, своята статуетка ще получи и Спортист щ1 за 2020 – Цветана Пиронкова. Предвид пандемичната ситуация през декември миналата година нямаше възможност най-добрата ни тенисистка за 2020 г. да бъде наградена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!