BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Живота през социализма ни припомня РИМ – Плевен тази вечер в „Нощ в музея“

„45 години – минало или съвремие“ е мотото на тазгодишното издание на инициативата „Нощ в музея“, която ще се състои тази вечер в Регионален исторически музей – Плевен.

Началото на „Нощ в музея“ ще бъде дадено в 19 часа, а посетители в залите и в двора ще бъдат посрещани до полунощ. В изложбата на РИМ – Варна „Вчера живяхме така….“ ще бъдат показани любопитни, особено за младежите днес, предмети от бита на българите в периода от 40-те до 90-те години като детски играчки и обзавеждане за детска стая, телевизор „Опера“, радио, училищни пособия, плажни пособия, вълнен бански дори и други. Част от експонатите ще бъдат показани извън витрините, за да може посетителите да се докоснат до „онова време“.

Изложбата „45 години – народен спорт“ ще представи изграждането на масовия спорт в НРБ. Тя ще е от 32 фототабла, на които са запечатани важни събития и личности, свързани със спорта у нас. Сред акцентите тук са непоказвани снимки от пренасянето през Плевен на олимпийския огън за олимпиада в Москва 1980 г. Посетителите ще могат да видят купи и медали на наши спортисти, ще бъде изложена и лична екипировка на алпиниста Руси Дженев, участвал в първата българска хималайска експедиция през 1981 г. до връх Лхотце. Феновете на ФК „Спартак“ ще може да си вземат копие от юбилеен вестник, посветен на 500-тния мач на плевенския клуб в „А“ Група. Подготвени са и други сувенири като копия на брошури с шампионите на Плевенски окръг, стикери на БТС, ФК „Спартак“ и  други. Тази изложба е подготвена с помощта на Държавен архив – Плевен.

„С родината в сърцето“ на РИМ – Плевен ще допълни варненската изложба като в нея ще бъдат показани облекла от времето на социализма, бижута, аксесоари.

От отдел „Природа“ са подготвени две изложби – на препарирани екземпляри, дарени от РИОСВ – Плевен и за теренната работа на специалистите.

Специално място на „Нощ в музея“ ще бъде отделено на изложба, посветна на съратника на Левски – Данаил Попов по повод 180 години от неговото рождение. Ще бъдат представени оригинални снимки на семейството му, писма и документи.

Дворът на музея също ще е място за експозиции. Там посетителите ще могат да се докоснат до ретро автомобили и мотори, ще има разположени лозунги, характерни за манифестациите през социализма.

И не само изложби…..“Нощ в музея“ включва и театрално-музикален спектакъл с участието на Общински хор“Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, мажоретен състав с р-л Надя Тодорова и Ученически гвардейски духов оркестър с диригент Красимир Янкулов при СУ „Иван Вазов“ – Плевен. Режисьор на спектакъла е Димо Дешев.

В условията на COVID-19 по време на „Нощ в музея“ ще бъдат спазвани всички приети вече противоепидемични мерки – в залите посетителите ще могат да ползват дезинфектанти, задължително ще трябва да са с маски, ще има обозначена ходова линия на движение.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!