BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дарин Великов, кандидат за общински съветник от ВМРО: Да върнем спортната слава на Плевен!

Дарин Великов е роден в Плевен на 26 май 1958 година. Завършил e спортното училище в родния си град, след това ВИФ (сега НСА) в София със специалност баскетбол. От 1978 до 1981 г. играе в столичния „Академик“, а от 1981 до 1991 г. е състезател на „Спартак“ (Плевен). От 1991 г. започва кариерата му на треньор, като води отборите на „Плама“, „Спартак” и „Черно море” (Варна). Работил е и като треньор и спортен директор в женския отбор на „Берое“ (Стара Загора). Заслужил гражданин на Плевен. Женен, с един син.
Дарин Великов е кандидат за общински съветник от листата на ПП ВМРО-БНД – Плевен.

– Г-н Великов, какво ви мотивира да участвате в листата на ПП ВМРО-БНД – Плевен, като част от гражданската квота?

– Мотивацията ми бе главно от това, че доста дълго време хора като мен стояха встрани от нещата и не искаха да се намесват, гледайки как спортът в Плевен си отива. Реших, че вече е време по някакъв начин да направим лоби от специалисти, които работят в сферата на спорта – без значение от кои политически сили. ВМРО първи отправиха покана към мен и аз откликнах на нея, вземайки решение, което бе много трудно, след като дълги години се опазих от участие в политиката. Просто видях, че вече няма какво друго да се направи, освен всички да се обединим и да направим нещо.

– Оптимист ли сте за подобно обединение в името на спорта в Плевен съвместно с представители на други политически сили?

– Има сфери, в които не трябва да има врагове или опоненти. Така е и в медицината, и в социалните дейности, и в културата, и в спорта. Там трябва хората да бъдат на едно мнение щом разбират дадения проблем. Сигурен съм, че и в листите на другите партии има достойни хора, които са свързани със спорта. За мен проблемът е, че досега нямаше лоби и по-голяма група от съмишленици в дадена област. Знаете, че в Общинския съвет е имало доста представители на медицината или образованието, например, но като че ли хората в сферата на спорта винаги са били малко. А за да се направи нещо, трябва да има силно представителство и единомислие. И ако тези хора седнат на една маса и очертаят приоритетите, със сигурност ще се постигне нещо добро. Зная, че ще бъде много тежко и това няма да стане бързо, тъй като проблемите са трупани с години, но ако само стоим отстрани и коментираме тези неща помежду си без да се ангажираме пряко, няма как те да бъдат решени.

– Кои, по ваше мнение, са най-сериозните проблеми пред плевенския спорт?

– Забелязвам, че много хора вземат отношение по тези въпроси, но според мен основното, което трябва да се подобри, е спортната база. В последните години имах възможността да работя в различни градове, като Стара Загора и Варна, където нещата са поставени на по-ясна основа. Там общинската спортна база е организирана по такъв начин, който спокойно може да бъде приложен и в Плевен. Голям проблем е и липсата на кадри и ангажимент към хората, които могат да вършат тази работа. Говоря за учители по физкултура или специалисти, които са били в сферата на спорта, но са се отдръпнали. Категорично, трябва да намерим начин да ги върнем.

Освен това, крайно време е Общината да обърне внимание на масовия спорт с изграждането на площадки във всеки един квартал, както това се прави в много градове в България. Нужна ни е и програма, в която за всяка година от мандата да бъдат заложени дейности, които да се реализират. Всичко това ще се случи трудно без една силна и обединена група от спортни хора в Общинския съвет.

– До каква степен решението на проблемите е въпрос само на финанси?

– Въпросът не е само финансов, а комплексен. Коментира се, че от години Плевен не е имал толкова голям бюджет, а освен това Общината има и собствени приходи. Не можем да обръщаме внимание само на фонтаните, градинките и главната улица, а трябва да се обърне сериозно внимание и на спортната база. Недопустимо е тя да бъде оставена по този начин, като от своя страна лошото стопанисване на базите води и до огромен отлив на деца. Много от спортните клубове се помещават в зала „Спартак“, където в зимния период температурите са под нулата. Трагична е ситуацията и с училищните салони с изключение на едно-две училища. Всичко това е въпрос на програма, която трябва да бъде разработена от Общината, като бъдат търсени активно и държавните институции. Не можем просто да чакаме парите да паднат отнякъде

Факт е, че парите за спортните клубове в този мандат бяха увеличени, но ако ги питате, всеки от тях ще изрази недоволството си от начина, по който те се разпределят. Според мен, трябва да има по-ясни критерии как това се случва. Колкото до стадиона и залата, там въпросът е на държавна политика, но трябва да има инициатива от Общината и натиск към управлението. Не може с писма да водим подобни разговори. Факт е, че Плевен се нуждае от нова спортна зала и нов стадион и е недопустимо да чакаме дали ще ни одобрят писмото. Вместо това, ние сме се свили в черупките си, коментираме проблемите, а времето си минава. Крайно време е всички да се обединим в името на една такава идея, защото това е за нас, плевенчани. Защото в спорта няма партии, той е един и ние не можем да го делим.

– А защо, според вас, проблемите в сферата на спорта винаги са оставяни на заден план?

– Защото общо взето това е част от българския манталитет. Факт е, че има хора, които мислят по друг начин, но те по-скоро са изключение. В страна като Сърбия, например, водиха война, но не посмяха да пипнат спорта. А след това се чудим защо сърбите са силни и на волейбол, и на баскетбол, и на футбол… В този смисъл, това е лоша наша, българска, черта, но да стоим и да не прави нищо е още по-лошо.

Не искам да се връщам в годините назад и да коментирам какво не е било направено, предпочитам да се фокусирам върху това, което може да се направи. Далеч не е невъзможно, моделите са налице и в по-големи, и в по-малки от Плевен общини.

– Кои са личните ви приоритети в бъдещата ви дейност като общински съветник?

– Както вече споделих, единият от тях е насочен към общинските спортни обекти и това, което трябва да се направи там, както и как те да се финансират. Вторият е свързан с преразпределението на средствата, които се дават на клубовете. И двата въпроса зависят от нас, а не от държавата. Третият ми приоритет е да изведем децата на спортните площадки, като направим родителите им спокойни, че те играят в една сигурна среда. Това означава изграждането на площадки не само в централните райони, но и в „Дружба“, и в „Сторгозия“, където изобилства от буренясали терени, които никой не поглежда. Знам, че тези проблеми няма да бъдат решени бързо, но ние трябва да заявим какво искаме и да знаем как да го направим. И когато този четиригодишен мандат изтече, да излезем и с достойнство да заявим какво сме успели да свършим. Ситуацията далеч не е толкова безнадеждна, колкото някои я изкарват. Всичко е постижимо, ако се обединим около една идея и работим за нея.

– Какво е вашето лично послание към плевенчани?

– Да върнем спортната слава на Плевен!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!