BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Грейнаха светлините на коледната елха в Плевен

Снимка – Плевен прес.

На 1-ви декември, вторник, в 17.00 ч. коледните светлини на живата елха в Плевен – грейнаха. На централния площад „Възраждане” малчугани и техните родители чакаха запалването на светлините, спазвайки задължителното социално разстояние. По традиция запалването на светлините се извършва от кметовете на града.

В 17.05 ч. кметът на Плевен Георг Спартански пристигна до елхата. Виждайки дошлите деца и родители, той се обърна към тях с думите:”Тази година е необичайна ситуацията поради спазването на противоепидемичните мерки и затова няма да има традиционните тържества. Но със светлините на елхата, които ще грейнат след малко,  ще внесем коледно настроение в навечерието на празниците. Дано те ни донесат повече здраве и радост за догодина. Децата вярвам сте си написали пожеланията към дядо Коледа. И като дойде Бъдни вечер и Коледа, под елхата ще има кой каквото ее заслужил. За големите като мен ще има дрянова тояга, а за децата – много подаръци. Това пожелавам на всички – да сте здрави, щастливи и да е по-весела и по-щастлива следващата Нова година”.

Отброяване до запалването на светлините. Снимка – Плевен прес.

Кметът прикани децата заедно да отброяват от 10 до 1, те го направиха с ентусиазъм и … елхата грейна в празнична украса. Последваха обичайните снимки край елхата и с „чичко кмет”.

Снимка – Плевен прес.

„Плевен прес” попита кмета на Плевен за интересна фейсбук инициатива и затварянето на галериите  в града. Предлагаме на нашите читатели отговорите на Георг Спартански.

Г-н Спартански, как гледате на фейсбук инициативата всеки, който желае, да постави играчка на елхата ?

Всяка добра инициатива може да получи само адмирации. С тази разлика, че на тази елха играчките, които са поставени са вързани Със съответните кабели с електричество, което осигурява запалването на гирляндите. Ефектът от механично окачване на нови играчки вероятно няма да бъде постигнат. Затова може да помислим къде на друго място може да се направи това. Например тук отсреща виждам подходящ обект, на който всеки може да окачи своята играчка. Като се надявам те да бъдат пазени от гражданите, защото имаме много примери на посегателства, включително и на тази елха. Мнението ми е, че всяка такава дарителска кампания заслужава подкрепа, но ще помислим за друга елха където тези механично окачени играчки да бъдат на мястото си. Освен това трябва и да предпазим от повреда това, което сме поставили.

Всяка година украсата на живата елха има тема. Тази година каква е темата ?

Честно казано, не знам да има друга тема освен това да има коледна украса. Тя има една единствена цел – да ни подготви за рождественския ден и след това новогодишните празници. И тази година ефекта, който търсим, независимо, че сме в коронаепидемия, да създадем по-весело и празнично настроение. Имахме малко поводи за радости тази година и тези коледни украси както на сградата на общината , така и интериора на градския площад заедно с живата елха, която всяка година расте с по-вече от 1 метър, целим да създадем малко цветно и празнично настроение в тежките дни, които бяха до сега.  И  които за съжаление няма да минат скоро.

Снимка – Плевен прес.

Ще оставите ли за празнично настроение отворени галериите в Плевен ?

По този въпрос трябва да се пита министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб. защото изпълняваме техните разпореждания. Личното ми мнение е, че едва ли художествените галерии и музеите са развъдник на коронавируса. Те и без това не се радват на огромно посещение. Още по-малко в зимните месеци. За мен това е едно презастраховане. Не виждам реални основания да се мисли, че там могат масово да се заразяват хора. Освен това в галериите има строги дезинфекционни правила, които се спазват като носенето на маски, посетителите да са на достатъчно разстояние, самите помещения се дезинфекцират. Хората не трябва да се лишават от желанието да видят изкуство от съображения, които не са премислени според мен.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!