BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В село в Плевенско санкционираха стопанин за отглеждане на прасета

Няма нови случаи на АЧС при диви и домашни свине на територията на Плевенска област. Това стана ясно на вчерашното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

През изминалата седмица от Министъра на МЗХ са издадени две нови заповеди, в които се определят правилата за извършване на лов и се променят противоепизоотичните мерки огнищата с установено АЧС при диви свине. „Променя се обхватът на инфектираната зона. В нея се обособяват 3 подзони – А, Б, В. Силно рестриктивните мерки със забрана за лов, дърводобив и въобще забрана за влизане се отнасят за зона А, която е намалена до 3кв.км. или кръг с радиус 1км. около констатирания случай на заболяването. По този начин автоматично се решават въпроси, поставяни на предходни заседания на комисията, свързани с разрешаване на дърводобив за населението, предвид наближаващия зимен сезон. Това се отнася и за въпросите, касаещи лова на диви свине и благородни елени, тъй като зони се стесняват”, каза директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов.

Екипите на ОДБХ – Плевен са установили един случай на нарушение в 20 км. зони около свинекомплексите, където стопаните получиха по 300 лв обезщетение от държавата за доброволно клане на свинете и дезинфекция на дворовете си. Въпреки подадената декларация, с която стопанинът в с. Дисевица се е ангажирал да не населва с прасета своето стопанство в продължение на поне 1 година, той е започнал да отглежда две прасета. Съставен му е акт за установеното нарушение и животните са заклани доброволно.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!