BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бригаден генерал Юлиян Радойски: Започваме новия етап от развитието на ВВВУ „Г. Бенковски“ с устрем и вдъхновение

С тържествен ритуал по връчване на бойното знаме в присъствието на десетки официални гости днес официално бе поставено началото на  възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. От името на Общински съвет – Плевен гости на откриването бяха председателят на местния парламент Мартин Митев и зам.-председателят Петя Василева. За товаинформират от Пресцентъра на ОбС – Плевен.

Тържествената церемония започна с посрещане на президента Румен Радев – възпитаник на училището, който бе приветстван от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. В Долна Митрополия бяха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-началникът на отбраната генерал – лейтенант Димитър Илиев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, народни представители от 15 МИР – Плевен, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска и кметът на Община Плевен Георг Спартански, командири на военни формирования, ексначалници на училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели,  членове на военно-родолюбиви организации, и др.

Ритуалът по връчване на бойното знаме включваше традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III, а именно на новото войсково знаме да бъдат забити златни пирони на дръжката, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска. Тази традиция бе спазена и днес от министър Красимир Каракачанов, след което той връчи знамето на бригаден генерал Радойски. Отслужен бе и водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на Училището.

За бъдещото на ВВВУ „Георги Бенковски“ и задачите, които стоят пред учебното заведение, говори в словото си началникът на Училището бригаден генерал Юлиян Радойски: „Започваме новия етап от развитието на ВВВУ „Г. Бенковски“ с устрем и вдъхновение. Пътят е труден. Изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните – членки на НАТО“, заяви бригаден генерал Радойски.

„Вярвам, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище ще отговори на обществените очаквания и ще способства за възвръщане на високия престиж на кадрите на Военновъздушните сили“, обърна се към присъстващите и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той подчерта значението на личния състав, който ще ръководи процесите по развитие на вида въоръжени сили, ще управлява новата техника и ще отговаря за нейната поддръжка в следващите години.

„За мен е върховна чест да присъствам на откриването на ВВВУ „Г. Бенковски. За мен е чест да бъда в този ден, тук с вас когато възстановяваме една несправедливост. Защото в българската история има политици, които взимат мъдри решения, има такива, които взимат глупави решения. Едно от тези решение бе закриването през 2002 година на ВВУ в Долна Митрополия“, отбеляза в обръщението си министър Красимир Каракачанов.

Към присъстващите се обърна и президентът на страната Румен Радев: „Днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти. На нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация“, каза държавният глава.

Официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски“ завърши с  изпълнението на химна на Република България от представителния духов оркестър на ВВС и с преминаването в тържествен марш на блоковете.

Решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе взето от Народното събрание на 18 април 2019 г. и влезе в сила на 1 януари 2020 г. От същата дата с президентски указ за началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ бе назначен бригаден генерал Юлиян Радойски.

Снимки: ОбС – Плевен

dav

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!