BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

22 април – Международен Ден на земята

Темата тази година е “Възстанови планетата”!

Снимка – интернет.

Този четвъртък, 22 април 2021 година, отбелязваме 51-то издание на Денят на Земята.

Денят на Земята се отбелязва за първи път на 22-ри  април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. е обявен за международен празник. В България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята, се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Всяко живо същество има уникална стойност и играе важна роля в сложната мрежа на живота. Мотото на кампанията тази година е „Възстанови планетата”.

Фокусът на кампанията тази година е върху подпомагането на местните общности, като се фокусира върху области, които са непропорционално засегнати от проблемите на околната среда. Тези, които живеят на фронтовата линия на тези екологични кризи, не винаги разполагат с ресурси, за да се справят с щетите.

Много събития тази година ще бъдат съсредоточени върху действията по климата, повторното залесяване или опазването на биологичното разнообразие. Конкретните активности включват намаляване на въздействието върху храните и околната среда (хранителен отпечатък), глобални почиствания, грамотност в областта на климата или научни кампании за гражданите.

На 22 април в 19.00 часа ще се проведе онлайн събитие на тема “Възстановяване на нашата планета” в сайта EarthDay.org. То ще включва разнообразие от семинари, панели и специални изпълнения за популяризиране на зелените технологии и за споделяне на иновативни методи за възстановяване на екосистемата в света като повторно залесяване, регенеративно земеделие и глобални почиствания.

Събитието ще бъде достъпно за предаване на живо чрез Earthday.org и различните социални медии на организацията, включително earthdaynetwork в Instagram.

Снимка – интернет.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света. Акцентът е върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб.

Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас  – не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея.

Здравата планета не е даденост – тя е необходимост за нашето здраве, живот, работа, щастие.

[embedded content]

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!