BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сезираха Районна прокуратура – Плевен заради 180 липсващи бюлетини при избора на общински съветници

broene 2 1024x768 1

Административен съд – Плевен сезира днес, 24 юли, Районната прокуратура заради 180 липсващи действителни бюлетини в СИК 93 в СУ “Иван Вазов”. Три вещи лица извършиха експертизата. На днешното заседание те отговаряха на въпроси над час и половина и стана ясно, че липсват въпросните 180 действителни бюлетини от чувал секция 93.

Съдията по делото Даниела Дилова обобщи:

„В днешното съдебно заседание беше приета назначената тройна съдебно-техническа експертиза, в която бяха преброени действителните и недействителните гласове в повече от 160 секции. Във връзка с експертизата вещите лица са установили, че в секция 93 в чувала, в който трябва да се съхраняват изборните книжа, липсват действителните бюлетини. При отваряне на чувала вещите лица са съставили констативен протокол за това обстоятелство, поради което съдът прие, че са на лице данни за извършени престъпления и сезира Районната прокуратура, на която разпореди да бъде изпратен препис – от протокола, от заключението на вещото лице и от констативния протокол, изготвен от вещите лица при отваряне на чувала с бюлетините от секция 93 в СУ „Иван Вазов“.

Съдът назначи допълнителна техническа експертиза като вещо лице следва да прослуша и прегледа видеозаписите от преброяването на бюлетините в секция 93, да отрази репликите и продиктуваното от членовете на СИК при преброяването на гласовете и отразяването им в протокола – чернова или оригинал, депозиран в Общинската избирателна комисия. Същото съдът разпореди и за секция 33, в която са установени разлики между отчетените недействителни гласове за няколко кандидата“.  

Вчера, 23 юли, плевенският Административен съд отложи делото за заключението на вещите лица за тройната съдебно-техническа експертиза по избора на Общински съвет – Плевен като прие, че страните не са имали достатъчно време да се запознаят със заключението, което е 600 страници и приложенията към него, които са над 2000 страници.

Следващото заседание по делото е насрочено за 11:00 часа на 26 август.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!