BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гулянци се готви за 50 годишен юбилей – снимки

За Гулянци предстоят празнични дни и неслучайно градът се кипри в пъстра премяна. Местните художници Сашка Георгиева, Ася Цолова и Иван Росенов превърнаха градската среда в истинска арт-галерия. Старите информационни табла в центъра вече са авторски платна и изобразяват река Дунав, отрупаното с рози селце Гюлян, гостоприемството на местните хора и цъфналите пролетни поля с емблематичната водна кула. Сред творбите има място и Малкият принц с неговата неповторима роза. Автобусните спирки греят в цветове и представят слънчогледите, Улпия Ескус, стройна севернячка в типична носия, закачливи фолклорни мотиви и шевици.
В продължение на две седмици тримата творци рисуваха, обменяха идеи и се трудиха безвъзмездно, за да създадат тази красота за жителите и гостите на града. Днес към тях се присъединиха и деца от Гулянци, за да нарисуват най-пъстрите цветя.
Сашка е медицинска сестра в детската ясла на ДГ „Незабравка“ гр. Гулянци и е неразделна част от екипа по украсите и декорациите на града за всички празници. Тя е художник – любител. Нейно дело са изрисуваните стени на детската градина, творбите в детското отделение на МБАЛ гр. Гулянци и други обществени места. Тя е двигателят и вдъхновителят на тази акция.
Ася живее в село Ленково. Председател е на Пенсионерския клуб. Тя е утвърден художник, с изложби и също с много проекти от обществено значение в Шияково, Ленково, Гулянци. Прие поканата да се включи в разкрасяването на града със сърце и душа и остави частица от тях като подарък за гулянчани.
Иван е най-младият в екипа. Той ще бъде ученик в 8 клас, в паралелка с рисуване. Вече има една самостоятелна изложба в Гулянци. Това е първото му участие в подобен проект и както сам споделя, работата в този екип го учи да влага творчество и креативност, за да радва хората.
Кметът на общината Лъчезар Яков лично благодари на творците и увери, че винаги ще подкрепя и насърчава талантливите хора, които правят изкуство.
В тази инициатива граждани и Община заедно създадоха нещо красиво, молбата е тези прекрасни „платна“ да бъдат пазени, за да създават радост и естетическа наслада дълго време и да напомнят за 50-тата годишнина на града.
Информация и снимки: община Гулянци

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!