BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

📖„В@з Буки Веди”– единственият училищен вестник в областта

Последният брой на вестника от месец май

„В@з Буки Веди”, училищният вестник на СУ “Иван Вазов”, е единственият редовно излизащ такъв в област Плевен. По този повод разговаряхме с неговия ръководител и вдъхновител – госпожа Радинка Иванова, преподавател по български език и литература в училището. Ето какво разказа тя пред нас:

” Училищният вестник „В@з Буки Веди” се списва от 2010 година и се издава от СУ ”Иван Вазов”. В редакционния екип участват ученици от 8 до 12 клас, обучаващи се предимно в хуманитарни паралелки. Разчитаме на една постоянна група, но непрекъснато провокираме и обучаваме останалите по-малки ученици. Всички материали се подготвят и редактират от редакционен екип под ръководството на Радинка Иванова – преподавател по български език и литература, а предпечатната подготовка е поверена на група ученици начело с преподавателя Йончо Йончев. Изборът на името на вестника е резултат на конкурс сред ученици и преподаватели в училището. Смятаме, че то изпраща важни послания, свързани със словото и знанието!

Досега сме издали 43 броя, последният излезе от печат преди няколко дни. Нарекохме го „различният брой”, защото е създаден извън класните стаи. Ритмичността, която приехме за оптимална, е 5 броя за учебна година и успяваме да я спазваме досега. Никакви професионалисти в съответните области нямат и никога не са имали участие в определяне на тематичното съдържание, подготовката на материалите и предпечатната подготовка на вестника. Редакционният екип се занимава и с разпространението на вестника в училище.

Тържествената церемония от връчването на Специалната ни награда от конкурса „Григор Попов” през 2019 година. Тази година официално връчване не се е провело.

За 10-годишния си живот вестникът се заяви категорично като най-добрия ученически вестник в страната. Носител е четири пъти на първа награда в Националния конкурс за ученическа журналистика „Григор Попов” – Разград. През 2019-а бе удостоен със Специалната награда в същия конкурс. Първата награда в Първия национален журналистически конкурс „Гео Милев” – Стара Загора през миналата година също бе за нас. А тази година в същия конкурс завоювахме второ място. Трето и първо място в две последователни години донесохме в училище и от Националния конкурс „Стоян Михайловски” – Русе. През всичките тези години имаме и десетки индивидуални награди на млади журналисти и репортери, както и награди за целия редакционен екип.

Всички текстове, с които участваме в конкурсите, са част от нашата целогодишна работа и не са създавани специално за това, а са публикувани на страниците на вестника. Всички ние сме изключително доволни от наградите си, защото знаем цената, с която сме ги постигнали.

Преди месец дойде новината и за последната ни голяма награда – от осмото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, конкурс, в който участваха близо 180 репортери от 54 учебни заведение от цялата страна. Част от отличените в конкурса – Анна Стайкова и Камелия Григорова, са зрелостници и сме много щастливи, че се разделят с училището и с вестника ни с първи награди. Те са естествен завършек на тяхната журналистическа работа и на всичко онова, което научиха и което дадоха на вестника ни. Камелия продължава обучението си в специалността „Журналистика” в УНСС, където бе приета с есето си ”Моите 10 причини да стана журналист”. То бе селектирано сред 10-те най-добри в страната.”

Екипът на “Плевен прес” поздравява своите млади колеги от “В@з Буки Веди” за усърдието, с което списват и поддържат вестника. Нека те не губят своя дух и нека продължават неуморно делото си на съвременни просветители!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!