BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честит Ден на шегата – 1-ви април !

Светът е оцелял защото се е смял. Снимка – интернет.

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април  всяка година. Денят на шегата не е официален празник       но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на свои приятели, семейство, учители, съседи и колеги

Откъде обаче, и защо, се е появил този ден? Оказва се, че историята носи много свидетелства, които сами си противоречат и няма достатъчно информация за произхода на празника. 

  • Според една от теориите всичко започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатото. В нея се споменава, че действието се развива „32 дни след началото на март“, което много хора изчисляват като 1 април. Противниците на тази теория обаче смятат, че става въпрос само за съвпадение.
  • Втората ни отнася в Древен Рим, където традицията за шегаджийски закачки на пролетното равноденствие се смята и за родоначалник на днешния празник. Част от закачката например била слугите да командват господарите или децата да командват родителите си „на шега“.
  • Първите истински отбелязани данни за честване на 1 април обаче са от Франция и Холандия в началото на 16 век, където 1 април бил ден на риболова. И тъй като рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се зародила традиция и хората да се ловят така на шеги.

И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат рибки, направени от хартия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!