BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фотодокументална изложба от Научния архив на БАН гостува в Медицински университет – Плевен

В навечерието на две значими чествания – 47-та годишнина от създаването на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и Деня на народните будители, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери, Регионалният академичен център – Плевен, съвместно с Медицински университет – Плевен и Научния архив на БАН, са домакини на фотоизложбата „Михаил Арнаудов – живот, посветен на България и науката“. Това съобщават от Пресцентъра на висшето училище.

Експозицията е посветена на 143 години от рождението (5.10.1878 г.) и 43 години (18.11.1978 г.) от смъртта на големия български учен. Изложбата съдържа 22 табла и е подготвена с документи от личния му архив, дарен от самия него на Научния архив на БАН, през 1977 г. Тя е обогатена  документално и от неговата наследница – Искра Арнаудова, която е автор на най-обширната литературна анкета за човека и твореца акад. Михаил Арнаудов. Показаните документални материали, някои от които се виждат за пръв път, илюстрират най-важните моменти от живота на учения: научноизследователската и академична му работа в Академията, преподавателската дейност в Софийския университет, обществената и политическа дейност, както и неговото богато книжовно наследство. Срещата с документалните свидетелства за дейността на академик М. Арнаудов – учен с европейски измерения, оставил ни над 50 монографични изследвания и литературно-критически очерци, посветени на строителите на политическото, духовно и културно Възраждане, ще допринесе за обогатяването на цялостния културен и духовен облик на академичната и гражданската общности.

Панелната експозиция, която е кулминацията на тържествените прояви на плевенската Алма Матер, ще бъде официално открита на 12 октомври 2021 г., в 14:00 часа, от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, чл.-кор. проф. Григор Горчев, Почетен Ректор и директор на Научноизследователския институт и проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен, в присъствието на преподаватели и студенти на висшето училище.

Фотоизложбата ще бъде достъпна за посещения във фоайето на Телекомуникационния Център в периода 12 октомври – 10 ноември 2021 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!