BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трима творци с обща изложба в Къща на художниците – Плевен

След поредния локдаун в държавата, и в частност – в изкуството, в Къщата на художниците – Плевен е подредена поредната изложба. Тя е на трима възпитаници на художественото училище в Троян. Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев, които се представят с живопис и керамика.
64 творби са включени в експозицията – това са живописни картини на Ралица Цветкова, която работи с масло, акрилна живопис на Ренета Миловска и керамика на Илия Алексиев. Това научихме от уредника на артцентъра Татяна Любенова.
ЗА РАЛИЦА ЦВЕТКОВА това е първа подобна изложба, в която представя по-обширно своите творчески инвенции. Тя е участвала и в ретроспективната изложба на завършилите троянското училище, която бе представена в ХГ „Илия Бешков”. Ралица работи чиста живопис. Темите, които я вълнуват са свързани с природата и нейната красота – пейзажите са изпълнени в един много приятен колорит, който подчертава афинитет към по-студената гама, но независимо от това, картините ѝ носят много светлина и хубаво настроение. Ралица се занимава и с психология, харесва поезията и затова е подбрала подходящи текстове – философски и поетични, за всяка една от картините си. Така двете големи изкуства ни обогатяват взаимно. Преди пет века Леонардо е казал: „Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис!” Ралица смята, че двете изкуства се допълват.
РЕНЕТА МИЛОВСКА завършва не само художественото училище в Троян. Тя е придобила и специалност „Сценография” в Нов български университет. Досега е имала една самостоятелна изложба в Панагюрище, както и редица участия в ежегодните изложби на Община „Изгрев”- София, ретроспективната изложба на троянските възпитаници в ХГ „Илия Бешков”-Плевен и общи изложби. Ренета работи с акрил и туш. Съчетава различни стилове и от това картините имат особен колорит и внушение. Тя работи в топлата гама от цветове.

Тематиката също е свързана с природата и пейзажа, но има други отклонения. Много топлина и светлина има в нейните платна.
ИЛИЯ АЛЕКСИЕВ се представя с керамика.
Той има редица участия в общи изложби, както и награди от Художествени форуми в Габрово – Домът за хумор и сатира и в. „Капитал” – за най-добър млад художник.
Илия Алексиев е подредил в Къщата на художниците много интересни керамични пана, керамични свещници, часовници и други полезни и красиви предмети за нашия бит. Темите на керамичните пана са свързани с библейската тематика в по-голямата си част.


Изложбата на тримата художници ще остане в залите на Къщата на художниците, както е обичайно, две седмици. През тези две седмици ще имате възможност да посетите галерията и да се докоснете до едно зареждащо и емоционално изкуство, толкова необходимо в днешното ни трудно всекидневие, казва Татяна Любенова. Експозицията може да бъде разгледана и виртуално на фейсбук страницата на Къщата на художниците.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!