BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трето поколение пожарникар е героят, предотвратил вчера голяма трагедия във влака

Началникът на РСПБЗН – Левски главен инспектор Александър Ветов е човекът, който предотврати голяма трагедия във влака Варна – София. Той е трето поколение пожарникар, семеен с едно малко дете. Постъпил е в редиците на РДПБЗН – Плевен през 2017 година. Своя професионален път е започнал през 2014 година в Регионалната дирекция в град Търговище. Преминал е през длъжностите инспектор в група „Защита на населението“, инспектор в „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ в РСПБЗН – Велико Търново.  В момента е началник на РСПБЗН – Левски.

Ето какво сподели днес пред журналисти в Плевен главен инспектор Александър Ветов, заедно с директора на РДПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов:

„Вчера изпълнявах служебните си задължения, като се връщах с влака да предам отчетните си документи за предходната година. След гара Пордим видяхме да излизат пушеци и голямо количество искри от локомотива. Машинистите спряха влака и започнаха да вадят пожарогасителите. Слязох от влака и погледнах горящите части. Поисках от машинистите да затворят локомотива и задействат гасителната инсталация.

След това отидох при хората, които бяха излезли от влака, успокоих ги, че няма възможност за разпространение на пожара и ситуацията е овладяна към момента и няма опасност за техния живот.“

Главен инспектор Александър Ветов нарежда незабавна връзка с диспечерите за прекъсване на ел. захранването по ж.п. линията, на която се намира влаковата композиция. Организира машинистите за направата на просека в близката гора, за осигуряване на лесен и бърз достъп на пожарната техника до мястото. Под неговото ръководство са извадени всички налични пожарогасители от вагоните, и с тях е започнало локализиране и погасяване на пожара, който се разпространявал от падащи горящи части от изолацията на ел. кабелите.

„Действията на главен инспектор Александър Ветов са били изключително самоотвержени, правилни и навременни, с което той е изпълнил своя професионален дълг по възможно най-добрия начин. Александър Ветов не само е предотвратил голяма трагедия и значителни материални щети, но и успял да овладее паниката сред хората и успокои ситуацията.“, коментира директорът на РДПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов. Според него инспектор Ветов заслужава да бъде награден за своите професионални действия в ситуацията с влака.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!