BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С онлайн спектакъл Софийската опера ще отбележи 80 години от рождението на Гена Димитрова

Гена Димитрова. Снимка – Интернет

 Гена Димитрова е родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско.

Нейният талант е забелязан още в детските и години от първия и учител по музика – Иван Генков, който и предрича бляскаво бъдеще.

След дебюта си на софийска сцена през 1967 г. като Абигаил в “Набуко” от Джузепе Верди, Гена Димитрова  покорява всички големи сцени и театри. За нея се говори като за явление в музикалния свят. Среща се с най-големите певци, диригенти и режисьори по това време.

Нейните Турандот, Абигаил, лейди Макбет, Джоконда и Тоска остават ненадминати. Тя е обожавана от публиката по целия свят, а в България е особено почитана и обичана.

На 6 май от 19:00 ч. чрез онлайн платформа почитателите на голямата ни певица ще могат да гледат излъчване на “Джоконда” от Амилкаре Понкиели с нейно участие в главната роля. Записът е от сцената на Софийската опера и от 1999 г.

През 1999 г. режисьорът Пламен Карталов събира първокласен състав за премиерата на този спектакъл. Партньори на Гена Димитрова са Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Румен Дойков, Елена Чавдарова. Георги Нотев дирижира оркестъра, хора и балета на Софийската опера. Костюмите са на Салваторе Руссо, а хореографията – на Флавио Донати. Една от най-големите оперни певици на всички времена – Гена Димитрова – изпълнява партията на Джоконда.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!