BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С емоционален концерт „Пътят…” хореографът Мартин Мочков отбеляза 25 години творческа дейност

koncert 1

С емоционален концерт „Пътят…”, Мартин Мочков – хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, отбеляза 25 години творческа дейност. Залата на ДКТ „Иван Радоев“ събра приятели, колеги, гости и почитатели, дошли да уважат и за пореден път да се насладят на таланта на Мартин Мочков. Своето уважение засвидетелства и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, който бе сред гостите на концерта.

koncert 3

„За мен е изключителна чест да съм част от празника на г-н Мочков – неговото име и талант са неразделна част от това на любимия състав на поколения плевенчани – Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Всички ние носим любовта към народната музика и танци в сърцата си, а г-н Мочков е израснал с тази любов и в семейството си. Пожелавам на него и на всички като него, които обичат и пазят народното творчество, здраве, творческо дълголетие, пълни зали и нека винаги имат и ценят любовта на публиката“, сподели д-р Христов.

Празничната вечер започна с откъс от емблематичното стихотворение на Вазов „Аз съм българче“, след което публиката имаше възможност да види и документалната лента „Мочков 50“, в която бяха показани архивни кадри от създаването на едни от най-емблематичните спектакли на хореографа. За човека и твореца Мартин Мочков разказваха от екрана негови приятели и колеги. А самият той споделя за себе си: „Душата ми е на 20…“.

Преди юбилейната вечер да продължи с музикалните изпълнения на участниците, с едноминутно мълчание в залата бе почетена паметта на Калоян Минков, който загуби живота си при автомобилната катастрофа на пътя Плевен – Ловеч. Калоян е трябвало да бъде един от участниците в концерта за 25-ата годишнина на хореографа, заедно с колегите си от Северняшкия ансамбъл.

koncert 10

Празничната вечер продължи с внушителен концерт и на сцената един след друг излязоха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Мизия” – Плевен, народният певец Христо Косашки, ансамбъл „София 6” – гр. София, трупата на Нешка Робева, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, фолклорен ансамбъл „Тракия” – Пловдив, детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” – Търговище, представители на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, народната певица Яница Стаменова.

Мартин Мочков е роден в гр. Плевен, където първият му учител по народни танци е Михаил Денев. Мочков неслучайно избира професията си: неговите родители Надка Томова и Величко Мочков са знакови имена в Северняшкия ансамбъл и дълбоко свързани с народното творчество – майка му е народна певица, а баща му е помощник-хореограф и танцьор. След като завършва строителния техникум „Никола Фичев“ в Плевен, Мартин Мочков продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив и завършва специалност „Българска народна хореография и режисура”, магистърска степен. Израства като артист изпълнител и професионален хореограф в ансамбъл „Тракия“, където работи 23 години. Автор е на четири от танците в спектаклите „Два свята” и „Орисия”, играни от трупата на Нешка Робева. През 2017 г. се завръща в Северняшкия ансамбъл като хореограф. В годините е създател и ръководител на различни фолклорни клубове за любители. Носител е на престижни отличия за свои хореографии.

Текст и снимки: Пресцентър – Община Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!