BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отбелязва днес 106 години от създаването си

Днес, на 29 март един от най-старите съюзи в България – Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите празнува своята 106-та годишнина. В своя над вековен път съюзът преживява възходи и падения, много хубави и за съжаление трагични моменти, но въпреки всичко оцелява и продължава мисията си в защита правата на пострадалите по време на служба и техните близки.

По инициатива на военноинвалида Вълчо Ангелов Карамфилов от Добрич е създадено в София през 1913 г. първото дружество „Инвалид” от пострадали в Балканските войни за обединението на разпокъсаното ни Отечество. За кратко време се създават още 20 дружества в цялата страна, като Софийското играе ролята на централно дружество. Ръководството на централното дружество свиква І учредителен конгрес на дружества „Инвалид”, който се провежда в София на 29.30 и 31 март 1915 г. в София. Конгресът избира Управител съвет и създава Съюз на дружествата „Инвалид” в България. Патрон на Съюза става княз Фердинанд, който на 13 април 1915 г. издава Указ 45, с който е приет и първия Закон за привилегиите на военноинвалидите, техните семейства и семействата на загиналите във войните.

През 1941 г. на ул. „Христо Белчев” 21 в столицата започва строежът на Дом паметник на военноинвалидите, като идеята е взаимствана от Дома на военноинвалидите в Париж. Сградата е завършена през 1947 г. След това най-значимо събитие в историята на Съюза обаче настъпва и най-трагичния момент в историята му. През 1950 г. с Указ на ЦК на БКП новата комунистическа власт закрива Съюза и изземва всичкото му движимо и недвижимо имущество в размер на над 500 милиона златни лева. По това време изчезва един от символите на Съюза – жезълът, който така и не е открит. И досега не може да бъде възстановена собствеността над някои имоти, а други Министерството на отбраната продава.

През 1983 година е възстановено Софийското дружество, а на 26 юни 1990 година се провежда ХХV възстановителен конгрес на съюза. Към момента в съюза членуват над 3305 души в 99 дружества или секции във всичките 28 области на страната.

Основната дейност и цел на организацията е да защитава военноинвалидите и военнопострадалите, като специфична категория български граждани- пострадали при изпълнение на конституционните си задължения, да ги подпомага при интегрирането им в обществото, да ги подпомага при решаване на социални, здравни, финансови, икономически,трудови, морални и психически проблеми.

През последните години ръководството успя да постигне доста от целите, през 1992 година беше възстановен патронажа на Върховния главнокомандващ над организацията, през 2005 година е възстановено законодателството, през 2016 година бяха от воювани безплатни лекарства за военноинвалидите над 50% военнаинвалидност, а тези под 50 % и военнопострадалите по чл.4 т.1 и 4 заплащат 50% от стойността по списък утвърден от МЗ, а от началото на 2021 вече всички военнопострадали имат право на лекарства, като заплащат 25% от стойността им.

В края на 2020 година се изравниха правата на военноинвалидите и военнопострадалите, но за съжаление проблемът с ниските пенсии остава, след като предложението на съюза за промяна в КСО на базовата основа за изчисляване на военноинвалидните пенсии за пореден път не получи подкрепа в Народното събрание.

Дружество „Военноинвалид” – Плевен е възстановено на 06.03.1991 година и от тогава вече 30 години е неделима част от съюза. Към момента в дружеството членуват 86 военноинвалиди и военнопострадали от Плевен и областта. За съжаление въпреки отправените писма и покани дружеството все още не може да подпише споразумение с Общината и Общински съвет – Плевен за сътрудничество и за поставяне на паметна плоча в памет на загиналите по време на служба в мирно време от Плевенска област.

От името на Управителния и Контролния съвет на Дружеството, поздравяваме всички наши членове и семействата им, с Деня на военноинвалида и им желаем да са все така силни и непримирими, за да преживеят и преборят пандемията, закрепване на здравето, семейно щастие, благополучие и вяра! И за финал ще си позволя да Ви поздравя с 106 годишния девиз на Съюза ни: „ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Илиян Христов, председател на дружество „Военноинвалид” – гр. Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!