BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сърце и Мозък – Плевен участва в проучване на Pfizer

Болница „Сърце и мозък“ – Плевен. Снимка – Пресцентър.

Сърце и Мозък  – Плевен участва с най-много български пациенти в изпитването на ново лекарство на Pfizer против COVID.

Комбинирана антиCOVID терапия на Pfizer намалява с 89% риска от хоспитализация и смърт.

Хапче за лечение на Covid, разработено от американската компания Pfizer, намалява риска от хоспитализация или смърт с 89% при уязвими възрастни, сочат резултатите от клинично изпитване. Общо, участниците в проучването са 1219  неваксинирани възрастни, с лека до умерена форма на COVID-19, които са считани за високорискови за хоспитализация поради здравословни проблеми като затлъстяване, диабет или сърдечни заболявания.

Във високотехнологичната болница Сърце и Мозък в Плевен екипът на професор д-р Яна Симова успя за изключително кратък период от време да включи (рандомизира) и проследи 31 пациенти в описаното проучване с иновативна перорална (през устата) терапия срещу COVID-19, създадена за употреба в домашни условия (амбулаторни пациенти) с цел предотвратяване на хосиптализация и смъртност. Успешният и значителен принос на центъра в Сърце и Мозък, Плевен, се дължи както на всеотдайността на екипа, така и на перфектно създадената организация за провеждане на проучването: създаване на специализиран и изолиран триажен център на болни със (съмнение за) COVID-19, организиране на транспорт, включително и с линейки, при спазване на всички карантинни мерки, пълно съдействие при необходимост от хоспитализация.

Лекарството Paxlovid е предназначено за употреба скоро след появата на симптомите при хора с висок риск от тежко заболяване, като се приемат три таблетки два пъти дневно в продължение на пет дни. Терапията блокира ензим, от който вирусът се нуждае, за да се размножава. Когато се приема заедно с ниска доза от друго антивирусно лекарство, наречено ритонавир, то остава в организма за по-дълго време. От Pfizer обявиха, че изпитванията ще бъдат прекратени по-рано, тъй като първоначалните резултати са изключително обнадеждаващи.

 Междинните данни от лечението на 1219 високорискови пациенти, които наскоро са били заразени с COVID, показват, че едва 0,8% от получилите Paxlovid са били хоспитализирани в сравнение със 7% от пациентите, на които е било дадено плацебо.

Те са били лекувани в рамките на три дни от началото на симптомите на Covid.

Седем пациенти, на които е дадено плацебо, са починали в сравнение с нито един в групата, на която е даден Paxlovid.

Когато са лекувани в рамките на пет дни от появата на симптомите, 1% от получилите Paxlovid са били хоспитализирани, без регистрирани смъртни случаи. За сравнение, 6,7% от групата, на която е приложено плацебо, са били хоспитализирани и 10 от тях са починали.

Според д-р Стивън Грифин, доцент във Факултета по медицина към Университета в Лийдс: „Успехът на тези антивирусни препарати потенциално бележи нова ера в способността ни да предотвратяваме тежките последици от Sars-CoV2-инфекцията, а също така е жизненоважен елемент за грижите за клинично уязвими хора, които може да не са в състояние да получат или да реагират на ваксини.“

Pfizer също така проучва въздействието на лечението върху хора с нисък риск от заболяване от Covid и такива, които са били контактни.

Сърце и Мозък, Плевен участва като център и по тези два проекта.

Пресцентър „Сърце и мозък“ – Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!