BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Румен Радев: България има бъдеще като ядрена държава

ИМА НОВИ ХОРА В ЕНЕРГЕТИКАТА, НО КЪДЕ СА РЕЗУЛТАТИТЕ, ПИТА ПРЕЗИДЕНТЪТ

Румен Радев, президент на РБългария. Снимка – интернет.

Президентът даде ясна заявка за бъдещето на АЕЦ „Белене”. При посещението си днес, 17-ти февруари, в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“ в Пловдив.

„Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергия за чиста енергия. Това има голямо значение за държави, като България. Имаме определен прогрес. В същото време се налагат големи изисквания към инвестициите“, допълни Радев. 

По думите му е крайно време България да вземе решение по тази тема. 

„В този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да оставим в това положение – непрекъснато отлагане и чакане. България има бъдеще като ядрена държава. Категорично“, заяви Радев. 

Според Румен Радев трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика. 

„България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, който инвестира. Знаете колко трудно другите държави в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното е човешкият капитал. Хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Така че, очаквам възможно най-бързо решение“, посочи още държавният глава.

Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи и добри намерения изтече, чухме ги, чакаме резултатите, заяви още Радев.

Президентът каза още, че от институцията следят внимателно „какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми и за потребителите, и за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия“, посочи държавният глава.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!