BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Римски кораб от IV век пристигна в село Байкал, община Долна Митрополия

Снимка – Плевен прес.

На 6-ти октомври на пристанището в село Байкал акустира необичаен кораб. Той е копие на корабите от римско време, от IV век преди н.е., които са плували тогава по река Дунав. Движен е от гребци, наети от римската армия.

Днес в 16: ч., корабът с атрактивните си гребци, облечени в одежди от онова време, бе посрещнат от многолюдна публика. Както и от официалните гости на  събитието: Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия, Петър Петров – председател на ОбС в Долна Митрополия, Георги Йончев – зам. кмет, д-р и.н. Володя Попов – директор на РИМ – Плевен, Георги Маринишев – кмет на село Байкал, учители по история, директори на общински училища, граждани и гости на община Долна Митрополия.

Подробности за кораба и идването му в Байкал, разказа пред репортер на „Плевен прес” Иво Джокин – ръководител на Общински център по извънучилищни дейности в с. Байкал. Джокин е ръководител на единствения в България Астро център, който помага на НАСА.

Иво Джокин: „Римският кораб „Лусория” е древноримски кораб, който е плавал IV век от н.е.по река Дунав. Той е по международен проект на ИнтерРег. За българският участък партньори са Асоциация на дунавските общини.

Една от спирките на кораба е село Байкал, община Долна Митрополия. Влиза в участъка България – Видин и така до Силистра.

Зимата участвах в онлайн курс на университета Кремс в Австрия – „Защита на културното наследство и климатичните промени”. След това ни предложиха обучение в Норвегия, запознах се с организаторите на проекта, участвахме от наша страна с проект за опазване на културното наследство в нашата община. Отправихме и покана за идването на кораба в нашата община и организаторите я приеха с въодушевление. Като решиха една от спирките да е село Байкал.

Корабът е построен по принципа на експерименталната археология, доколкото знам и с автентични инструменти. Така, както е бил изработван в древността”.

Поздрав към гости и присъстващи на събитието отправи Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия: „Добре дошли в община Долна Митрополия! Тук, на красивия бряг на река Дунав край село Байкал. Искрено се радваме да ви посрещнем като едни интеркултурни представители на общуването между народите живеещи по поречието на р. Дунав. Реката е свързвала народите още от най-древни времена. Особено по римско време. Вашият ентусиазъм при реализирането на този проект е прекрасна възможност за жителите на населените места през които преминавате, да се запознаят с факти и събития от онова време. За нас това е една не малка стъпка в популяризирането на дунавския регион и на нас. Уверявам ви, че всички, които живеем по поречието на р. Дунав, сме свързани с тази огромна красива река, имаме интерес към популяризирането на тези артефакти и на нашия регион. Вярвам, че все повече общини от България и Румъния ще бъдем ангажирани с това да популяризираме нашия регион.

Приемете моите най-искрени пожелания за здраве и успех във вашата дейност”.

По стара българска традиция гребци и гости бяха посрещнати с хляб и сол. След това ученици от общинските училища, учители по история и организатори имаха наблюдение на водоплаващи птици. Програмата за деня включва още възстановка на „Легио Прима” /античен римски легион, б.а./, от студенти от гр. Свищов. Ще бъдат посрещнати с 13 знамена на държавите, през които преминава кораба. Участие ще има и Георги Дамянав – ученик от Музикалното училище в Плевен, носител на сребърен медал от „Копривщица 2022”, както и фолклорни състави от с.Победа и гр. Плевен.

В края на вечерта ще има Астро парти, което включва телескопично наблюдение на луната и на планетата Юпитер, която е на най-близко разстояние до Земята. За финал – лазерно шоу на тема „Есенни съзвездия”.

Ето кратък фоторазказ от събитието:

Иво Джокин.

Поля Цоновска и Иво Джокин.

Снимки – Плевен прес.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!