BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Републиканци за България: Недопустимо е в 21 век още да се редим по гишета

Жалко е в 21 век хората да се редят на опашки по гишета и да зависят от настроението на някой чиновник. Едва 5% от регистрираните у нас 38 000 електронни административни услуги покриват европейските стандарти. А реално функциониращо електронно управление можеше да бъде въведено отдавна. Такова е мнението на ИКТ експертите в Републиканци за България Николай Драков и Иван Станев, според които до момента очевидно липсва воля да се работи в тази сфера.

Електронното управление ще разтовари ежедневието и ще пести време на гражданите и бизнеса, ще се елиминират предпоставките за корупционен натиск, категорични са експертите, които са и част от листата с номер 21.

Електронното гласуване у нас беше възможно още на този вот, както е например в Естония, обяснява ИТ предприемачът Иван Станев, координатор на сектор „Електронно управление“ в Републиканци за България. „За разлика от сега управляващите, ние имаме и воля, и капацитет да направим това възможно“, категоричен е той. По думите му, единственото необходимо нещо, предвид това, че инфраструктурата за целта, така или иначе съществува, е политическа воля и малкото необходими действия за осигуряване на безплатна електронна идентификация на всички българи.

Създаване на министерство на електронното управление и информационните технологии, защита на данните чрез блокчейн технологии и акцент върху киберсигурността, поставят Републиканци за България.

Електронна идентификация да има всеки пълнолетен български гражданин, е основен ангажимент, който поемат експертите по информационни и комуникационни технологии в партията. Получаването на такъв подпис в момента се заплаща и не е общодостъпно, а масовата употреба на електронните услуги е невъзможна, без наличието на добре развита система за персонална идентификация.

Електронното управление позволява и организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас – онлайн референдуми, петиции и др. Бъдещето е на електронната демокрация, насърчаваща гражданската активност. Такова е разбирането на Републиканци за България.

Ефективно електронно правосъдие и здравеопазване, както и реално функциониращ Имотен регистър, предвижда програмата на партията.

В плановете е също електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина, създаване на дигитална платформа за дистанционно обучение на сънародниците ни зад граница.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!