BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Регионалният военноисторически музей – Плевен с успешен проект

Панорама „Плевенска епопея“. Снимка – Интернет.

Успешно завърши изпълнението на проект:

„Основни мерки в консервацията свързани с опазване  на движими културни ценности от Сбирка Д -„Архиви“, Научен архив I и II при Регионален военноисторически музей – Плевен са грижата за правилното съхраняване“

Постигнати са поставените цели на проекта:

Чрез обновяване на архивните кутии с нови направени от безкиселинни материали, отговарящи на изискванията за съхраняване на движимите културни ценности от  Сбирка Д – Архиви: Научен архив I и II, са предприети превантивни консервационни мерки с осигуряване на по-добри условия на тяхното съхранение.

Буферната защитна хартия неутрализира киселинното действие на остатъчните радикали и защитава документите, част от богатото културно наследство.

Информацията за съдържанието на архивните папки е представена в по-прегледен и достъпен вид – чрез съответното етикетиране на архивните кутии и папки, съответстващо на списъците от архивните каси и топографския опис.

Професионалният уред за отчитане на климатологичните параметри, с възможност за мониторинг на отчетените стойности на температура и влажност във фондохранилището, дава възможност за по-прецизно контролиране измененията на параметрите.

В подреден и защитен вид са по-големите фондови единици съхранявани върху хоризонтални стелажи чрез подреждането им в графични папки. Етикетирането на архивните кутии улеснява работата с архивните единици.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!