BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

проф. Румен Гечев: Влизаме в тежка криза и този път изборът ще има много голяма тежест

проф. Румен Гечев, кандидат-депутат и водач на листата на „БСП за България“ за 15 МИР Плевен.

Проф. Гечев, има една красива народна песен – „Девойко мари хубава”. Знаете ли я ?

Да разбира се. Прекрасна песен.

В нея се пее „девойко мари хубава, сипни ми винце да пийна бално да си кажиме”…

Да, точно така.

Кое е вашето „бално”, вашата болка като политик ?

Моето „бално” като политик е, че твърде много от моите колеги не защитават националния интерес. Гледам ги от трибуната на Народното събрание и от медиите колко псевдо аргументирано защитават чужди тези, които не са в полза на българския народ. Например – абсолютно умишлено някой от вън се опитва да раздели и политиците, и народа на русофили, русофоби, американофили, американофоби, евроатлантици…Това е погрешен критерий, тъй като критерият трябва да бъде кое е полезно за България. Няма значение дали са американци или руснаци.

Сега се водят спорове за енергийните носители. В продължение на десетилетия Съветският съюз , след това Русия, осигуряваше на Европа евтини и сигурни енергоресурси. Каква е причината Европа и българите да се откажат от ресурс, който е доставян ритмично, редовно, на най-ниски световни цени, от което е спечелила Европа, спечелил е и износителя. Какво русофилско има в това ? Нищо.

Тук вашите опоненти ще кажат „За кого му е болно на проф. Гечев ? За България или за Русия ?
За България, защото на България и трябват ресурси, които да са на конкурентни цени. Ако друг вносител може да осигури природен газ , примерно доставки от втечнен да се превръща във въздухообразно състояние, ако цената е по-ниска или цената е същата и можем да девирсифицираме – това би било чудесно.

Дали енергоресурсите са въглища  или ядрено горива, петрол или газ, българският интерес ще бъде да имаме сигурни, редовни доставки на конкурентни цени. Тогава домакинствата ще бъдат добре и най-важно – българският бизнес ще е добре. Защото от цената на енергоносителите зависи цената на крайния продукт.

Критерият е – какво е изгодно за България, разбира се, в рамките на международното право.

По време на кампанията ходихте на много места, срещнахте се с много хора. Това какво ви даде – кураж за добър резултат на 2-ри октомври или притеснение за слаб ?

Даде ми повече кураж защото обикновено в условията на криза българите навсякъде усещат, че нещо става в момента и нещата навлизат в едно опасно русло – икономически и политически. И тогава при такава криза сетивата на хората се изострят и тогава те много по-активно търсят решение, които да отговорят на техните въпроси и страхове. И да получат уверение от политиците, които те ще изберат, че тия политици могат да се справят с предизвикателствата.

Защото в крайна сметка трябва да бъдат избирани политици, които предлагат решения, а не такива, които се вайкат и са депресирани. Защото ако един човек е депресиран и изпада в паника, то е противопоказно такъв човек да става политик.

Хората искат да видят политици, които да не са с розови очила, но да са оптимисти. Че имат аргументи, имат решения на проблемите, които са се задали.

Т.е. усетихте, че хората виждат такъв политик във ваше лице ли ?

Да. Това го усетих и ми дава кураж защото има една много важна причина за това. Аз се върнах в политиката 2013-та година, а тук за година и половина се явявам пред хората за четвърти път. И обикновено когато започнем да говорим за проблемите и решенията, аз започвам с това, което съм говорил пред тях преди година и половина. Например – аз им казвам: ”Спомняте ли си, че от 2013-та година до сега, лично аз съм предавал позицията на моята партия и моята собствена като икономист професионалист, колко е важна атомната централа в Белене. Спомняте ли си, че ви вадих аргументи, че са грешни разчетите, че няма да има какво да правим с тока, който се произвежда в Белене. Че тока ще бъде много скъп. Хайде сега кажете, без да сте икономисти, каква е ситуацията и кой се оказа прав ?”

Тогава да попитам направо – какво ще спечели Плевен, ако проф. Гечев отново стане депутат ?

Ще спечели и Плевен, и България, тъй като вярно е, че депутатите не решават общински въпроси, но това само донякъде е вярно. Решавайки национални въпроси, те решават и регионални въпроси. Но депутатите могат и трябва да решават регионални въпроси. Нищо не пречи на един депутат, когато се обърне към него кмета на Плевен, или съвета на Плевен, или граждани, които искат да се помогне за решаването на инфраструктурен проект  или друг – да съдейства. Например последно, за което съдействах е училище в родния ми град, което се нуждаеше от ремонт на отоплителната система и финансиране от Министерството на просветата. Помогнахме този проект да бъде прегледан от Министерството на просветата. Установи се, че проектът отговаря на всички изисквания на МОН и ремонтът е завършен преди да дойде зимата. Обърнаха се към мен и успях да им помогна.

Това е добре. Но когато става въпрос за проблеми на общините в областта, защо не повдигате въпроса за финансовата им децентрализация, техният сериозен проблем ?

Въпросът е коректен и аз затова ви казах, че въпросите на общините се решават през централни решения. И лично аз като заместник председател на Бюджетната комисия в НС и представител на БСП, в нашата програма децентрализацията на бюджета в полза на общините е заложен. Като представител на икономистите в БСП и в Парламента, и като бъдещ заместник председател на тази комисия ако бъда избран, това е нещото, което ще влезе при всички случаи в договореностите с другите управляващи партии. Защото очевидно ще бъде коалиция.

Впрочем, това наше предложение по принцип беше подкрепено от нашите партньори в предишната коалиция, но просто нямаше време да бъде реализирано.

Така че, децентрализацията е задължителна, тъй като това е европейска практика и сме дълбоко убедени, че децентрализацията ще развърже ръцете на кметовете на общини, на регионите. Включили сме го в програмата и ще искаме такава децентрализация.

Като продължение на този въпрос – знаете ли колко е бюджета на община Плевен за 2022-ра година, който ОбС прие през м. април ?

Не знам точно, но предполагам, че около 60-70 милиона.

Не познахте, 156 милиона.

А 60 милиона са допълнително дадени, или….?

Да, дадени са допълнителни суми от държавния бюджет, но не мога да кажа дали са общо 60 млн. лв. А знаете ли колко е безработицата в Плевен ?

За страната безработицатае 4.5 %, но предполагам, че в Плевен е по-висока.

За август месец е 4.90 % по данни на Бюрото по труда.

Това е тревожно, тъй като скритата безработица е голяма. Всъщност безработицата е много по-висока – и в страната, и в Плевен. И това е притеснително. Не толкова дали е 1 % по-висока, а от гледна точка на това, че стотици хиляди млади хора никога не са работили, не искат да работят /най-страшното/, а продължават да поддържат някакъв стандарт, което означава, че те живеят от кражби. Няма от какво друго да живеят.

И още един „плевенски“ въпрос. Знаете ли колко са преките чуждестранни инвестиции в Плевен към края на 2019-та година например, тъй като за този период има обявени данни от НСИ – Плевен.

Знам, че са малко, защото е логично.

Сумата е 275 милиона за 30.12.2019 година, по данни на Статистиката.

Инвестициите в България за миналата година са около 1 млрд. евро. Тук малко над 200 милиона са точно 1 %. И това не отговаря на интересите на Плевен, тъй като от 31 избирателни района, имаш един район с 1 %, това значи трагедия.

Тогава как виждате ролята си на депутат, за да излезе Плевен от тази трагедия, както казахте ?

Ще ви кажа. Депутатите, които ви казват „аз ще оправя инвестициите на Плевен“ ви подвеждат. Тъй като възможностите на депутатите да докарват инвестиции могат да бъдат само по стечение на обстоятелствата от лични контакти. Например: аз имам такива теоретични възможности, тъй като  съм преподавател и народен представител, и имам контакти в чужбина на най-високи нива. И когато се коментират инвестиционни проекти и , ако се стигне до там да има избор къде да се извърши тази инвестиция, аз бих могъл да помогна. Но при условие, че се работи заедно: кмета на Плевен, председателя на ОбС, Агенцията за чуждестранни инвестиции, Министерство на икономиката. Ако те работят заедно, тогава аз като депутат мога да се аргументирам защо тази инвестиция, ако е алтернативна, трябва да се насочи тук.

Но имайте предвид, че крайното решение е на инвеститора, който разглежда алтернативните решения за една инвестиция. Няма как да ви обещая и да ви подведа, че мога да докарам инвестиции в Плевен. Няма как да стане. И затова е много важно кметът на Плевен да поддържа връзки с онези депутати, които той прецени от плевенските листи, които биха могли да помогнат. А от плевенските листи имам колеги от  моята гилдия – икономисти, така че, аз мога да разчитам на подкрепата евентуално и на други. Но към момента кметът на Плевен не се е обръщал към мен за такава помощ – за инвестиции.

Нали разбирате, че няма как някой инвеститор да пита депутат от всичките 240 души „искаш ли в Плевен да направим инвестиции“. Така че, предложенията трябва да идват отдолу, защото когато идват отгоре инвеститорите искат предложения от държавата за места където има инфраструктура, има потенциално работници и т.н.

Аз с всички средства бих помогнал , тъй като имам възможност да помогна. Трябва само да ми се каже каква помощ се иска и по какъв проект.

Как ще печелите избиратели, които харесват повече лица от шоуто и естрадата за кандидат-депутати, отколкото  представител на „скучните“ финанси ?

Много лесно ще се аргументирам. Разбира се, че в Парламента има представители на различни професии. Но нека да кажа, че някои екзотични професии няма да помогнат с нищо на избирателите. Моите уважения към един рап изпълнител, ние имаме нужда от естради, поп музики, но той с нищо няма да помогне да се решат енергийните проблеми  или да се приеме такъв бюджет, който да бъде в интерес на българските домакинства  и българския бизнес.

Това, което аз мога да предложа е моят опит на икономист с международен опит. Нищо лично, но като гледам настоящите плевенски кандидати, няма такъв, който да има опит от ООН като председател на водеща комисия, в която беше г-жа Меркел. Тя работеше в моята комисия и ние се познаваме лично.  Тогава тя беше министър на околната среда на Германия. Лично се познавам с г-н Шолц, който беше министър на финансите. С него сме имали професионални лични разговори в Берлин, в парламента. Сега той е канцлер и от неговия екип имам лична покана и на 13 октомври ще бъда в Берлин. Ще обсъждаме резултатите от санкциите и бъдещите политики.

Т.е. как съветвате да се гласува – емоционално или…защото музиката е емоция.

Трябва да се гласува разумно. Музиката е хубаво нещо, но мястото на музиката е в музикалните заведения. Аз много обичам хубавата музика, слушам и с внучките музика, но сега в Парламента не е време за музика. А за много тежки решения, които трябва да се взимат от хора, които знаят за какво става дума. Които имат опит, защото нещата в Европа стават изключително сериозни.

Тази сутрин гледах анализи на европейски аналитични центрове, в т.ч. и на комисиите за финансов надзор на Франция и Германия, които имаха обща среща.

Какво ви разтревожи там ?

Това, което ме разтревожи не е ново. Най-вероятно скоро ще обявят, че германската икономика навлиза в дълбока рецесия. Както и френската И аз преди 3-4 месеца заявих, че решенията на ЕК по този начин да бъдат обявени санкциите, са безразсъдни, убийствени и те ще доведат до тежки проблеми на Европа. Нещата започват да стават много сериозни следващите месеци.

Вашето виждане за изход от това положение ?

Заравяне на томахавките. Няма място за обиди на ЕК и Русия. Очевидно и двете страни носят вина за това, което става. В интерес на Европа, Русия и Украйна е да намерят мирно решение на този въпрос. Защото винаги има мирно решение на даден проблем.

Всеки да направи крачка назад и да възстановим икономическите си връзки защото чисто физически Европа не може да замени петрола и природния газ от Русия. Преди дни Шолц отиде в Саудитска Арабия да търси изход, като канцлер е длъжен да отиде. И се връща в Германия с 2 танкера петрол. Това са 235 хил.т. петрол, 2 танкера, които акустират в Нефтохим Бургас, на всеки 2 седмици.

Така че, в Саудитска Арабия канцлерът Шолц не е получил нищо, просто малка честитка за Коледа от 2 танкера, които няма да му решат въпроса.

Надявам се това да доведе до някакво отрезвяване, но ние да се върнем там, където сме, защото не искам нашата Европа, на която сме член, да става заложник на геополитически интереси на САЩ, Русия, Китай и други Велики сили. Защото не трябва българският народ да плаща цената на тези големи игри.

Хубаво, но това възможно ли е ?

Възможно е, тъй като ако не се предприемат мерки в следващите 30 дни, искам икономически да ви кажа, че по-страшното е, че дори да се стигне до такова споразумение до месец, щетите вече са нанесени. В икономиката валякът като тръгне по нанадолнището той не може веднага да спре и да се качи обратно. Грешката е направена , но сега не е време да търсим кой е по-виновен – Вашингтон, Брюксел или Москва. Въпросът е, че ще страда цяла Европа.

Направи ми впечатление, че някои водачи на плевенски листи и членове на листи – няма да гласуват в Плевен на 2-ри октомври. Това няма чак толкова значение, но е отношение на съпричастност към плевенския избирател. На уважение към него щом искаш гласа му.

По тази причина аз винаги си изваждам удостоверение за гласуване в Плевен. Вие сте права. Това е абсолютно морално задължение на един кандидат, който идва тук да търси доверието на плевенчани. И да гласува на друго място е абсолютно неприемливо според мен. Но мисля, че и според хората.

Това, че не гласуват колегите в Плевен, това е тяхно право, макар и доста странно. Въпросът ви е резонен, питайте ги, ще ми е много интересно какво ще отговорят.

И накрая – какво ви се ще да кажете за 2-ри октомври на всички хора от 11-те общини в плевенска област ?

Първо ми се ще да им кажа да излязат да гласуват. Искам да им кажа нещо, което те може би не са чули от социолози и политолози. „Скъпи земляци, всички гласуваме. Само един по-малък процент отива до урните. Но ако вие не гласувате лично, чичо Иван не отива да гласува, а чичо Стоян отива да гласува. И гласува и вместо него. Гласът на чичо Стоян се умножава по две, защото чичо Иван не е отишъл да гласува. Така че, Иван, който си стои в къщи при салатата и ракийката, той да не си мисли, че не гласува. Вместо него гласува съседът му който е отишъл да гласува“.

Така че – всички българи гласуват. Но ако обичат да отидат до урната, защото не е приемливо обяснението „всички са маскари“ или „няма за кого да гласувам“. Има достатъчно много партии. Във всички партии има свестни хора. Има и преференции.

Нека да избират когото искат. Но този път да внимават кого избират. Защото влизаме в тежка криза и този път изборът ще има много голяма тежест.

Позволявам си да препоръчам един мой принцип. Като гласоподавател когато отида да гласувам, бих гласувал за политик който има хубава професия и чиято лична съдба не зависи само от депутатското място. Ако един човек зависи само от топлото си местенце в Парламента – нищо не очаквайте от него. Той ще ви продаде, тъй като ще гледа личния си интерес.

Румен Гечев със завоюваните медали като капитан на отбори по радиомногобой и радиотелеграфия, заслужил майстор на спорта от1978 година, републикански шампион и първенец от европейски и световни първенства, носител на първия златен медал за България /1973/.

Любителската радиостанция на къси вълни на проф. Гечев в дома му, от където и днес той общува с радиолюбители от целия свят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!