BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата нареди проверка на РИК – Плевен за нарушения в село Лазарово

Районна прокуратура – Плевен е възложила на Районна избирателна комисия да направи проверка за нарушение на ИК от страна на кметски наместник на село Лазарово, община Кнежа. Това се посочва в решение, публикувано на сайта на РИК – Плевен.

Днес в 15.00 часа в деловодството на РИК – Плевен е постъпило Постановление на РП – Плевен № 1915/2021 година, с което е възложено на РИК – Плевен да извърши проверка за нарушение на ИК от страна на кметски наместник на село Лазарово, изразяващи се в премахване на плакати на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД” в центъра на селото.

Образувана е проверка от РИК – Плевен, която е направи следните изводи:

Изборния процес е регламентиран в ИК, който кодекс подробно урежда въпроси свързани с предизборната агитация при провеждане на различните видове избори към които попадат и тези на 4-ти април 2021г. в Петнадесети избирателен  район – Плевенски за народни представители.

ИК е създал императивни норми, които забраняват използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост, предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. Не се разрешава и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.

От събраните данни в прокурорската преписка, тези в ЗМ № 56/2021 година несъмнено сочат за това, че кметският наместник не е извършил нарушение на изборните правила, тъй като той в качеството си на длъжностно лице е осъществил част от функциите си по изпълнение на императивните норми на изборното законодателство и на заповед на Кмета на Община град Кнежа, поради което тези негови действия не следва да му бъдат вменени в административнонаказателна отговорност.

РИК – Плевен е отказала да образува административно-наказателно производство срещу кметския наместник на село Лазарово.

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!