BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проект на МУ-Плевен спечели първо място в конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“ 2021

Екип на Медицински университет – Плевен спечели престижното първо място в конкурс на „Капитал“ за иновации в здравеопазването с проект на тема: „Вакуум-асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза“. Това стана факт на 9 ноември 2021 г. по време на осмата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която бе официално открита от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.


Проектът е разработен от проф. д-р Добромир Димитров, д-р Ивелина Петрова и д-р Мартин Караманлиев от Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, а неговото представяне бе специален акцент на програмата. В конкурса участват 46 проекта, а оценяването е извършено от жури в състав от 30 изтъкнати представители на здравния сектор в трите категории – медицина, дигитални иновации и пациентски проекти. Всички класирани проекти ще бъдат представени в предстоящия Алманах на иновациите в здравния сектор, който ще излезе от печат през февруари 2022 г.
Вакуум-асистираните биопсии се извършват от екипа на проф. д-р Добромир Димитров в Лабораторията за стереотактични вакуум аспирационни биопсии към Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия на МУ-Плевен. Проектът за изграждане на Център за компетентност е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ чрез Европейския фонд за регионално развитие. В лабораторията, базирана в Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, се реализират стереотактични мамографски базирани вакуум аспирационни биопсии при пациентки с патологични лезии, микрокалцификати и рак на гърда. Екипът започва да прилага вакуум-асистирана биопсия под мамографски контрол през 2020 г. Целта е това да се превърне в стандартен метод, който да се прилага при всички подходящи за него пациентки.


Авторите на проекта обясняват подробно същността на вакуум- асистираната биопсия под мамографски контрол като съвременен, миниинвазивен метод, който има основно място при диагностиката на преканцерози и ранен рак на млечната жлеза. Освен изключително точен, това и минимално травматичен метод, с много добър козметичен резултат, а при някои пациенти, освен диагностичен се превръща и в лечебен метод. За приложението му е необходима освен специална апаратура и добре обучен екип. Такъв тип интервенции не се осъществяват на друго място в страната, което спомага за създаване на алгоритъм за работа, който да улесни бъдещото разпространение в други центрове в страната. Използването на този метод се препоръчва от световните клинични алгоритми за диагностика на рака на млечната жлеза.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!