BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председател на комисия иска пълномощно от журналист, машина отказва да работи, навременна помощ от председателя на РИК Плевен

Избирателни секции в училище “Васил Левски” гр. Плевен. Снимка – Плевен прес.

Точно в 7.00 ч. бяха отворени шесте избирателни секции в училище „Васил Левски” гр. Плевен. От № 100 до № 105. Всички противоепидемични мерки са налице още от входа на училището. Дезинфектанти, указателни стрелки за потока от хора, информационни табели, задължителните указания на вратите на секциите, както и контрол на достъпа – всичко е налице.

Отваряне на избирателна секция. Снимка – Плевен прес.

Представител на полицията разпечата всички врати, членовете на секционните избирателни комисии влязоха в помещенията, председателите извършиха т.н. нараняване на печатите, всички членове са със задължителните баджове. Кабинките за гласуване с хартиена бюлетина са оборудвани с необходимите химикалки и информационни съобщения за избирателя. Извършва се проба на машините за гласуване.

Нараняване на печата. Снимка – Плевен прес.

След което наш репортер се сблъска със следното:

  • Председател на комисия агресивно поиска пълномощно от журналиста, затова, че е влязъл в помещението. Не помогна обяснението, че за медиите не е необходимо пълномощно. Наложи се да търсим съдействието на РИК Плевен. Председателят Ярослав Димитров обясни на въпросното лице, че такова пълномощно не се изисква.
  • Репортерът на „Плевен прес” поиска втора бюлетина, тъй като в първата химикалката приплъзна и се излезе извън очертанията на квадратчето. От комисията дадоха втора бюлетина, което е законно право, но не знаеха какво да правят с първата. Отново се наложи намеса на председателя на РИК, който даде указания как се процедира в такъв случай.
  • В една от секциите машината отказа да работи. Председателят на комисията позвъни на отговорника за машините, но такъв не дойде до напускането на училището от нашия репортер. Когато машина откаже да работи, се гласува с хартиена бюлетина, поясниха от РИК Плевен.
  • Осветлението в кабинките за гласуване с хартиена бюлетина е изключително слабо. Това затруднява всеки избирател със зрителни проблеми. Това е всеобщ проблем за секциите в училищата, където осветлението е за класни стаи, а не за избирателни кабинки.

Дезинфектанти в секциите. Снимка – Плевен прес.

С тези репортерски наблюдения напуснахме училище „Васил Левски”, след като упражнихме и правото си на глас. Изборният ден продължава, нашата работа по отразяването му – също.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!