BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преди 48 години си отива роденият в Никопол композитор Боян Икономов

Български композитор, оставил богато музикално наследство

Боян Икономов. Снимка – Интернет

Боян Георгиев Икономов е роден на 14 декември 1900 г. в град Никопол.

Отначало учи цигулка при Тодор Торчанов, а за да се издържа в София, цели две години пее като хорист и изпълнява малки тенорови роли в оперетния театър на Ангел Сладкаров. В същото време следва в Свободния университет. Даже работи като банков чиновник. Със събраните средства заминава да учи в Париж, в прочутата Schola cantorum – композиция при Венсан д’Енди, свири на виола и орган, подготвя се и по контрапункт. След завършването си специализира при Албер Русел и Надя Буланже. В този прериод той се сближава с много от композиторите – модернисти, като Жоливе, Мийо, Онегер, Стравински.

Цели 14 години Боян Икономов работи в Париж, прави и първите си композиционни опити – Рапсодия “Хайдук“ за цигулка и пиано, симфоничната поема „Животът, който исках да поема“ по стихове на Елисавета Багряна, балетът „Седемте смъртни прегрешения“ по либрето на Анастас Петров, Струнен квартет, Симфониета в ми минор за струнен оркестър, Трио за обой, кларинет и фагот (първа композиция в този жанр в българската музика). Френско издателскво публикува някои от тези творби. През 1934 г. Икономов следва курсовете на големия диригент Феликс Вайнгартнер и започва изявите си като диригент. Създава в Париж мъжки хор от емигранти, с който изпълнява българска музика, а през 1937 г., по време на Световното изложение, дирижира симфонични концерти в павилиона на Френското радио. Под неговата палка в концерти на Симфоничния оркестър на Френското радио прозвучават две програми с български творби. тогава е премиерата и на първата му симфония. Гостува като диригент в Лион, Лозана, Виена, Рим – отново с творби на български композитори.

След завръщането си през 1937 г. в България работи като музикален ръководител в Радио София. В последвалите години той е ръководител на „Българска кинематография“, началник отдел “Симфонични оркестри” при Министерството на културата и отново в Радиото – като ръководител на музикалните състави. Умира през 1973 г.

Сред голямото му по обем творчество има  4 симфонии, симфонична картина “Шар планина”, две симфонични поеми, две симфонични сюити, Концерти за пиано и за цигулка, операта „Индже войвода“, шест струнни квартета, инструментални пиеси, хорова и солова музика, филмова музика и много разработки на народни песни.

В Златния фонд на БНР се пази Героичната увертюра “Дравски дни – 1945”, изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин през 2019 г. в концерт под мотото “Огън”.

Боян Икономов умира на 27 март 1973 година в София.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!