BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празничният базар в Плевен в очакване на Нова година

Новата елха – предпочитано място за снимки. Снимка – „Плевен прес“.

В разгара на Коледния базар на площад „Възраждане“ в Плевен, отново правим обиколка по щандовете.

В началото изложителите негодуваха от захранването с електричество и процепите между таваните и стените на павилионите.

На 30 декември научаваме, че организационните проблеми са създали напрежение сред изложителите, но те са доволни от участието си на Базара.  Повечето от тях споделят, че плевенчани обичат да пазаруват на Коледния базар и не са пренебрегнали нито един щанд.  Показали са  интерес  към лакомствата,  към био продуктите,  към коледните  украшения, медовината и разбира се към кебапчетата.

Ето какво ни споделиха някои от участниците в базара:

Ели / павилион за сладкиши/: Вятърът ни отвя покрива, преди Коледа. На 23 декември, точно когато хората бяха дошли на базара, токът угасна към 17ч. и го нямаше близо 2 часа. След това за различно време нямаше ток  на 24 и на 25 декември. Хората като виждат, че е тъмно и не се спират, мислят че е затворено. А през това време ние чакаме токът  да дойде. Днес  таванът протече и отгоре, върху този покрив от пластмасово зебло,  беше пълно с вода. Токът спира често, защото инсталацията не е добре направена. Изобщо логистиката не  ми харесва.

Представители на „Био ядки Ники“ от гр.Славяново:  Няма кошчета за боклук. Но е хубаво, че  никой не прави нощно време  поразии. Явно охраната е добра.

Светла, която предлага ябланската хълва:  Ние сме доволни. Нямахме проблеми с нищо, само в началото малко неразбории. Плевенчани харесват нашите продукти и ги купуват. Както казах, аз харесвам града и хората, и ще идвам винаги, когато има базар тук.

Милен Иванов – земеделски производител и пчелар от с.Остров, Врачанско. Трето поколение пчелар / син на Петя Иванова, за която ви разказахме при откриването на базара/: За нас всичко беше наред. Хората харесаха нашите продукти и много плевенчани ще бъдат зарадвани с подаръци купуни на нашия щанд. Всеки ден  зареждаме рафтовете със свещите. Плевенчаните оценяват качествата на истинския восък. Много пазаруваха и сме доволни. Разбирам, че Общината няма вина, има посредник и там трябва да търсим кой не си е свършил работата.

На щанда с вино и медовина заварихме  Иво Пенев – помощник на Драгомир Бекяров, който при първата ни среща подробно разказа за произхода на питието на прабългарите – медовината.  Иво Пенев беше зает да приготвя горещ шоколад но ни каза, че е дърворезбар и металург. Докато приготвяше сладкото лакомство ни обясни колко много са свързани дърворезбата и отливането на метални предмети. За организацията на базара и участието им той каза:  Като изключим проблемите с тока, останалото е добре. Плевенчани уважиха с вниманието си вината които предлагаме, горещия шоколад и понаучиха за „Виа Претория“ и историческите възстановки, в които участваме.

https://www.plevenpress.com/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80-%d0%b2-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82/

Не успяхме да намерим производителите на синия захарен памук, с който бяха пълни кошчетата навръх Коледа  и да разберем защо плевенчани го изхвърляха веднага щом го опитат.

Празничният новогодишен базар в Плевен ще продължи до 4 януари 2022г.

Павилион за ръчно изработени сладкиши на Ели. Снимка – „Плевен прес“.

Павилионът на Светла за яблански лакомства. Снимка – „Плевен прес“.

Милен Иванов – земеделски производител и пчелар от с.Остров. Снимка – „Плевен прес“.

Дърворезбани предмети и пана от Иво Пенев. Снимка – „Плевен прес“.

Синият захарен памук, който плевенчани не харесаха. Снимка – личен архив.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!