BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празничен курбан събра хората в плевенското село Опанец

Снимка – Плевен прес.

Ежегоден празничен курбан с водосвет се проведе на 11-ти май в село Опанец, община Плевен. Датата не е избрана случайно, тъй като местната църква носи името на Светите братя Кирил и Методий. Организацията на събитието е поета от кметството и местното читалище „Изгрев”.

По този повод кметът на с. Опанец Тихомир Георгиев каза следното:                    

„Този празник ние свързваме с нашата църква „Св .Св. Кирил и Методий”, тъй като 11. май е празник на светите братя. Църквата бе възстановена през 2013 г. и от тогава празнуваме нейното освещаване.

Всяка гадина на този ден се освещава курбана, след което на центъра се раздава на гражданите и гостите курбан чорба, изпълняват се рецитали, песни и танци от децата, бабите и групите за песни и танци при читалището. Надявам се хората да са доволни от организацията и протичането на празника. Последните две години имаше прекъсване на традицията и честването бе по-скромно заради пандемията. Сега възстановяваме в пълнота  тази добра традиция.

Изгубихме много близки хора през тези две години, не можем да не отбележим този тъжен факт, за което и аз бях много притеснен и тъжен в словото си към гражданите днес.                    

Пожелавам на всички мои съграждани  да са живи и здрави.  По мое наблюдение, въпреки проблемите, за българските села има бъдеще . Особено тези селища, които са разположени в близост до гр. Плевен . Смятам, че много хора вече си продават жилищата и апартаментите в Плевен и се връщат тук, в селото, където закупуват къщи и дворове. Вече трудно се намират такива за закупуване. В околните села също е трудно да се намерят имоти без обитатели. Хората се връщат  към селата, за да се радват на природата и спокойствието и надявам се това да стане трайна тенденция.”                                                                             

Тържеството продължи до късно с много песни и танци на децата, музика и веселие за присъстващите на това празнично събитие.

Църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Опанец, община Плевен. Снимка – Плевен прес.

Снимка – Плевен прес.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!