BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Православните храмове в Плевен посрещат миряни за Благовещение

Предверие църква “Света Троица” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Всички плевенски църкви отслужват празнични литургии по случай християнския празник Благовещение. Това установи наша проверка в днешния ден. Храмовете са отворени от рано сутринта и през целия ден ще приемат желаещите да ги посетят или да им бъде отслужена празнична служба.

Въпреки извънредното положение не можем да затворим вратите на храма, сподели с нас свещенослужител от плевенска църква, пожелал анонимност. Според него, точно в такъв труден и тежък момент, когато хората са уплашени, им трябва вяра и упование в Бога. Ако затворим и църквите, какво ще стане с надеждата и упованието в Божията сила, риторично пита свещенослужителят ?

Припомняме, че с подписка до Националния оперативен щаб и Президента Румен Радев, граждани поискаха затваряне на църквите в страната. Те посочват, че “в целия свят религиозните институции показват солидарност и подпомагат мерките на националните правителства с цел противодействие на вируса”.

До този момент БПЦ не е издала указание за затваряне на храмовете в България. Патриарх Неофит все пак препоръча благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт. След въведеното извънредно положение в България се разбра, че светите литургии в патриаршеската катедрала „Александър Невски” ще се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг. Взети са и мерки за дезинфекция.

Санитарните изисквания се спазват и в плевенските църкви, видя наш репортер. Във входовете на храмовете са поставени дезифенктанти за ръце. Много от посетителите са с маски на лицето, но не се спазва задължителното отстояние от 2 м между хората.

Католическият храм “Дева Мария от Фатима” в Плевен е затворен. Затворена е и католическата църква в Белене, информират от общинска администрация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!