BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пленер по живопис „Плевен” ще се проведе през септември

На Пленер по живопис „Плевен” ще е домакин градът ни през месец септември. По статут културното събитие има международен характер, но поради ситуацията, породена от епидемията с COVID-19, в първото му издание няма да участват художници от други страни, информират от Пресцентъра на Общината.

Съгласно регламента в Пленера могат да участват до 10 художници от страната и чужбина, които приемат условията на неговия статут. Най-малко двама от тях трябва да са от чужбина /при обстановка, позволяваща това/ и четирима от представителството на СБХ – Плевен.

Кандидатстването за участие се извършва по електронен път на e-mail: kultura@pleven.bg или на хартиен носител, входиран в Центъра за административно обслужване на гражданите /5800 Плевен, пл. „Възраждане” № 4/. Кандидатите трябва да представят формуляр за участие /по образец/; творческа биография; до 5 броя снимки на авторски картини.

Жури от 5-ма експерти, назначено със заповед на кмета на Община Плевен, ще извършва селекцията на кандидатите. В състава на журито влизат: 3-ма художници от СБХ – Плевен, 1 представител на СБХ и 1 представител на Община Плевен. Решението на журито е окончателно и не подлежи на обсъждане. Съгласно статута няма да се допуска участие в две последователни издания на Пленера. Културното събитие ще  завършва с обща изложба на участниците в зала  на ХГ „Илия Бешков“.

В качеството си на организатор Община Плевен има задълженията да сключи договор с участниците; да  осигури 2 бр. грундирани платна с подрамка с размери, посочени от художника, и 8 туби/цвята маслени или акрилни бои по избор; да заплати хонорар в размер на 800 лв. за първата картина; да поеме пътните разходи на участниците до Плевен и обратно, както и разходите за хотел, закуска и вечеря за времето на престоя в Плевен.

Участниците се задължават да нарисуват две картини в срок от 03 до 08.09.2021 г.; да носят инструменти за рисуване – четки, шпакли и др.; да дарят втората картина за фонда на ХГ „Илия Бешков“; да присъстват на откриването на изложбата след закриване на Пленера на 09.09.2021 г.

Срокът за подаване на документите е от 15 април до 30 май 2021 г., срокът за журиране е до 15 юни 2021 г., а срокът за обявяване на участниците – до 25 юни 2021 г.

Статутът на Пленера и заявлението за участие могат да бъдат прочетени ТУК.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!