BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От 28-ми март сме с лятно часово време. Как влияе на здравето и кога ще спрем с местенето на стрелките ?

Снимка – интернет.

Постоянните смени на времето са планирани да приключат в някои държави от ЕС през 2021 година, след споразумение на Европейската комисия. Комисия публикува предварителните резултати от обществено допитване относно смяната на времето в Европа. Според анкетата, събрала почти 4,6 милиона отговора от хора от всички 28 държави-членки, 84% от анкетираните са ЗА прекратяване на практиката да въртим часовниците два пъти в годината.

Резултатите показват също, че повече от три четвърти (76%) от анкетираните смятат, че смяната на часа два пъти годишно е „изключително негативно“ или „негативно“ преживяване. Анкетираните са посочили съображения най-вече относно отрицателното въздействие върху здравето.

 Всяка смяна на часовото време се отразява неблагоприятно на нашето здраве. Усложненията от недоспиването включват сърдечносъдови инциденти, намалена работоспособност, пътнотранспортни произшествия и още много.

Здравословният сън е редовният сън – сън, спазващ редовен график, съобразен с нашите циркадни ритми и достатъчен като количество. Пълноценният сън се определя индивидуално за всеки, според възрастта, пола и т.н. Стандартната препоръка за 7-8 часа сън не важи за всеки. На някои хора им трябват по-малко часове, за да се чувстват отпочинали, а на други повече. Децата например имат нужда от повече часове, а възрастните от по-малко. Затова е трудно да се даде обща препоръка, важаща за всеки човек. Това заяви по БНТ д-р Петър Чипев от МЦ Инспиро.

Едно от обясненията за тези ефекти върху човека е в промените в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе много важна роля, а неговото производство се насърчава от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, и нивото на мелатонин в кръвта се повишава по-късно. По същите причини за много хора е по-трудно да се разсънят сутрин, когато по-дълго е тъмно.

Но колко време е необходимо на тялото, за да свикне със смяната на времето и променената светлина? Това е различно при всеки. Обикновено отнема ден-два. Но особено при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня – това може да отнеме до една седмица, пише “Шпигел”. Регулираният ритъм на съня е особено важен за тези хора. Поради смяната на времето обаче те няма как стриктно да се придържат към часовете за заспиване и събуждане.

Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време на свеж въздух, който ускорява обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени. 

Германският икономист проф. Корбиниан фон Бланкенбург смята, че тъкмо сега е най-подходящият момент за премахване на смяната на времето. „В резултат от пандемията фирмите и институциите развиха нова гъвкавост“, казва той и припомня, че работата вкъщи и онлайн съвещанията вече са нещо съвсем нормално. Икономистът обяснява, че стриктното спазване на точни часове за старт и край на работния ден или на лекциите в университета губи значение, когато части от труда и учението се преместят във виртуалното пространство.

Още преди години Фон Бланкенбург е доказал и нещо друго: че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия. До същия извод стига и Федералната служба за околната среда: през лятото лампите наистина се палят по-късно, затова пък през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление. Така плюсовете и минусите се балансират.

В България се проведе онлайн допитване през м. септември м.г, кое часово време да остане – лятното или зимното. Участвали са 17 318 души в анкетата. 48 % от тях биха предпочели да остане за постоянно зимното часово време. Изследванията показват, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно.

Миналата година ЕС взе решение да се спре с местенето на стрелките, като държавите сами решат кое време да оставят. Така те ще имат възможност да решат дали да запазят лятното часово време или да изберат зимното. В първия случай те ще трябва да сменят стрелките на часовниците за последен път в последната неделя на март 2021 г., а във втория – ще променят часа финално през октомври 2021 г.

Последната неделя на март е днес, но местихме стрелките и ще спим с 1 час по-малко. Остава да чакаме октомври, когато България ще реши кое часово време да остави.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!