BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Левски извършва активно залесяване в селищата на общината /снимки/

Община Левски участва в зелената инициатива на Фондация „Гората. бг“ и „СОНИК СТАРТ“за обогатяване и обновяване на зеленото богатство на територията на общината.

На 1 април бяха засадени  50 фиданки  Червен американски дъб, осигурени от СОНИК СТАРТ за инициативата „Гори на децата”. Деца от ЦНСТ и доброволци, кметът на Община Левски- Любка Александрова,  управителят на СОНИК СТАРТ- Иван Иванов  и инж. „Горско стопанство“ – Красимира Русанова  засадиха  заедно фиданките, в близост до болницата в Левски.

Пред Седмицата на гората, която тази година е от 5 до 11 април, всяко дете имаше възможност да научи как и защо се залесява правилно, да  участва  в благородната кауза, като засади собствено дръвче.

Инж.  Русанова показа на децата как се  оформят корените на фиданките и как се залесява правилно. Обясни защо е нужно да има повече гори и колко важни са те за здравето на човека и баланса в природата. „Зелените растения на планетата са единствените, които произвеждат кислород. Всички живи същества са консуматори на кислород. Единственото нещо, което може да прочисти въздуха, за да живеем нормално е гората. Гората може да овладее буйните води, тя  поддържа баланса в екосистемата.  Гората иска и постоянни грижи…”, отбеляза инж.Русанова

Стартът на инициативата „Гори на децата” е  в Левски, Червен Бряг и Балчик, обяви управителят на „СОНИК СТАРТ“ – Иван Иванов. Той  благодари за любезното съдействие на Община Левски в лицето на кмета Любка Александрова: „Целта ни е  от една страна да постигнем природен ефект – чист въздух, а друга  възпитание на децата. Да могат  да разберат и да знаят, какво правят дърветата на тази планета. Няма нищо по-хубаво от това да видиш как едно дете, от нашите хубави деца, засажда дръвче и после това дръвче си е негово. И ще се грижи за него, ще вижда как расте…”

Залесяването на 800 фиданки Червен американска дъб и 700 фиданки Дребнолистна липа в  селищата на община  Левски  продължава. Фиданките осигурява безвъзмездно Фондация „Гората.бг“, съобщи инж. Русанова. По желание на кметовете на кметства Фондация „ Гората.бг“, се ангажира да достави и около 400 фиданки от обикновена бяла акация.

Червеният Американска дъб е  от семейство букови и в България е внесен преди около 40/ 50години. От всички видове дъб, той е най-бързо растящия и много добре се справя с ниските и високи температури и е подходящ за нашия регион. Изборът не е случаен, а съобразен с биологичните  особености  и екологични изисквания на вида.

С нова пролетна промяна ще бъде и паркът в центъра на град  Левски. Освен залесяване на нови дръвчета и премахване на преминали биологичното си  време, се засаждат рози и цветя, които безспорно ще прибавят красота и пролетно настроение.

Снимки и информация: Община Левски

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!