BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма проверки в Плевен от КЗП за продажба на райски газ

Брифинг на Корнелия Нинова, министър на икономиката в оставка, даден в Министерството на икономиката. Вдясно от нея – Димитър Маргаритов. Снимка – интернет.

На 26-ти юли на специален брифинг в Министерството на икономиката, Корнелия Нинова заяви, че е разпоредила „денонощни проверки“ в страната за продажба на райски газ. Уточни, че където се идентифицира продажба на райски газ, ще се издава акт за временна забрана за продажба, тъй като към момента няма закон, който да пази децата от употреба на опасното вещество. Глобата за нарушителите е 25 000 лв.

На 27 юли Министерството на икономиката качи на своята интернет страница изявление на министъра на икономиката в оставка, че „Проверките за продажбата на райски газ вече дават резултат“. Съобщава се, че „Първата вечер бяха направени близо 30 инспекции в магазини и заведения в цялата страна“.

От 26-ти до 28-ми юли „Плевен прес“ се свърза с институциите в Плевен, Русе и София, отговарящи за въпросните проверки. И какво установихме ?

От КЗП /Комисия за защита на потребителите, б.а./ в Плевен ни отговориха, че нямат специално писмено разпореждане за въпросните проверки. Както и, че те са на разпореждане към КЗП – Русе, към които трябва да се обърнем.

След двудневно търсене по телефоните, на 28 юли се свързахме с Виолета Добрева, временно изпълняваща длъжността директор на КЗП – Русе. На въпрос за проверки в Плевен и циркулярно писмо от София за тези проверки, ни бе отговорено, че не може да ни бъде дадена информация. Да се обърнем към PR-а в София. Когато отговорихме, че той ни е казал, че има такова писмо, отговорът беше „Ами щом той ви е казал, значи има“ ?! Добре, продължихме ние, кажете колко проверки направихте в Плевен. Отговорът беше „Да, правим проверки“. Къде, колко – продължихме с въпросите. „Не можем да ви дадем тази информация“, каза въпросната г-жа Добрева и затвори телефона.

Потърсихме председателят на КЗП – София Иван Френкев. От неговия кабинет ни препратиха към PR-a на Комисията – Емил Дриндолов. Първоначално ни заподозря в търсене на скандал, но после любезно ни предостави информации по темата, като обясни, че няма представа за извършеното от КЗП в Плевен и Русе, но ще запознае директора на КЗП – София с казаното от нас, че проверки в Плевен няма. Иначе изпратените от г-н Дриндолов материали са линкове към БНТ, bTV и Нва с участие в техни сутрешни блокове и новини на Димитър Маргаритов, бивш председател на КЗП и зам. министър на икономиката в оставка, по темата „райски газ“. Както и на лекари по темата за опасните последици от него.

Потърсихме БАБХ – Плевен, откъдето ни казаха, че нямат такива проверки. Потърсихме „Общински инспекторат“ откъдето отговорът е същият. Обадихме се и в ОД на МВР – Плевен. От там информираха, че полицията е включила в регулярните си проверки за алкохол и наркотици, и райски газ след изявлението на Нинова. Проверките се правят в цялата плевенска област. Но до този момент от МВР – Плевен не са установени НИКАКВИ /?/ нарушения за продажба на въпросното вещество.

От казаното до тук изводите са няколко: 1. В Плевен проверки прави полицията, но според нея няма нарушения. 2. Чиновниците в КЗП извън София си пазят хляба като не дават информация за медиите. 3. Министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова отчита проверки, които не показват реалната картина извън София.

И накрая една препоръка към чиновниците във въпросните институции отговарящи за продажбите на райски газ в Плевен. Идете около полунощ пред популярна плевенска дискотека, за да видите що балони се разнасят и колко народ ходи като пиян вътре и вън от нея. Идете и в другите популярни дискотеки в 11-те общински центрове на плевенска област. Картината е същата. Знаят се и местата, където се продават патрони с райски газ.

Знае се и това, че същият уврежда мозъка. Изглежда, че и без райски газ нечии мозъци са непоправимо увредени от политиката, страха за хляба и апатия към бедите, които ни връхлитат една след друга.

„Плевен прес“ ще продължи с търсенето на отговор за проверки в Плевен и плевенска област за продажба на райски газ. Защото не вярваме, че сме единственото място в България, където такъв проблем не съществува.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!