BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият посланик на Румъния посети Плевен

Новият Посланик на Румъния Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску беше на първо посещение в Плевен в Деня на Румънската армия 25 октомври, информират от Пресцентъра на Общината. Придружавана от полк. Адриан Еначе – аташе по отбраната, представителя на Румънската православна църква отец Налуцо Опре и сътрудници на Дипломатическата мисия, тя се срещна с кмета Георг Спартански и неговия заместник Стефан Милев.

Вашата визита в такъв важен ден за Румъния е чест за нас, обърна се Георг Спартански към Посланик Предеску. С Вашата страна ни свързва не само добросъседството, а и общите исторически страници от Плевенската епопея, когато хиляди румънски воини се сражаваха храбро за Освбождението на града ни и България, а мнозина от тях оставиха костите си тук, подчерта кметът. Свързват ни дългогодишните партньорски отношения с град Браила, свързва ни и общата работа с румънски общини по реализацията на проекти с европейско финансиране, сред които е мащабният проект за реновиране на историческия парк  Гривица. Свързва ни и традицията с представители на Посолството на Румъния да отбелязваме заедно Деня на Румънската армия, Деня на героите на Румъния, Националния празник на България, годишнини от Плевенската епопея, отбеляза още Георг Спартански.

Плевен е много специален град за нас, защото е част и от нашата история като символ на румънската бойна слава, каза в отговор Посланик  Предеску. За мен е много важно младите хора от нашите страни да познават добре общото ни минало и това да ги сближава и считам, че си заслужава да положим общи усилия в тази посока, посочи още дипломатът. Следващата година се навършват 145 години от Освобождението на Плевен и ние вече обмисляме идеи за достойното отбелязване на годишнината и увековечаване паметта на загиналите, които ще споделим с Вас в следващи срещи и разговори, допълни Посланик Предеску.

По-късно Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску и кметът Георг Спартански поднесоха цветя пред плочата на загиналите румънски офицери и войници на стената на Параклис Мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в тяхна памет отец Налуцо Опре отслужи панихида. Същия ден представителите на Дипломатическата мисия на Румъния посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877” и Мемориалния парк в Гривица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!