BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 12 април ще започне строителството на параклис „Св. Параскева“ в с. Искър

Стъпка по стъпка хората от село Искър вървят към осъществяването на една своя отколешна мечта – да имат православен храм. Начело с инициатора Димитър Димитров, за когото ви разказахме, те са на път да материализират своето начинание.


На 12 април от 10 часа в центъра на селото ще се състои церемония по полагане на първата копка на параклиса „Св. Параскева“. От няколко дни кипи усилена подготовка на терена за голямото събитие. В дейностите по почистване, заравняване и ограждане се включиха малки и големи доброволци от селото.
Ще припомним, че преди месеци, подтикнат от стечение на обстоятелствата, желанието на хората и доброто си сърце, Димитър Димитров се ангажира с инициативата за построяване на параклис „Света Параскева” в с. Искър. Оказва се, че в центъра на селото има подходящ общински терен, който бе дарен на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет по предложение на Кмета на общината Лъчезар Яков. Следват месеци на процедури, разрешителни, проектиране, за които оказват помощ отзивчиви хора, фирми и институции. Междувременно тече дарителска акция за набиране на средства.
Необходими за грубия строеж на параклиса са 49 400 лева. Община Гулянци ще подпомогне инициативата с 10 000 лева по предложение на кмета Лъчезар Яков, гласувано от Общински съвет.


Дарителската акция продължава да е активна и всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:
IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07
BIC: STSABGSF
При банка „ДСК” ЕАД
Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”
Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”
„Всяка помощ ни е важна – и със средства, и с действия, защото първата копка е едва началото. Има още много работа и препятствия, които можем да преодолеем само заедно и с Бога напред.“ – казва Димитър.

Текст и снимки: Пресцентър на Община Гулянци

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!