BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 100 фирми ще участват в XX-то юбилейно Международно изложение „Пчеларство – Плевен 2023“

XX-то юбилейно Международно изложение – Договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“ ще се проведе от 9 до 12 февруари в Плевен. Откриването е от 10:00 часа в бизнес център Мания Тауар. По традиция панаирната проява се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, а домакинството е поверено на областния управител на Област Плевен. Това обявиха на пресконференция в областна администрация днес, 2 февруари, организаторите на изложението „Партнерс Експо“ ООД и Областен пчеларски съюз.

„Над 100 фирми ще участват в юбилейното издание, като ще има и няколко фирми само с рекламно присъствие“, съобщи управителят на „Партнерс Експо“ ООД Лъчезар Табаков. Той, заедно с председателя на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев и организационния  секретар на Съюза Румен Балински, разясниха детайли около предстоящото изложение. Традиционно в изложението се представят фирми от около двайсет европейски държави.

„Плевен е водещ пчеларски център в медодобива с над 100 000 пчелни семейства и 1500 пчеларя произвеждащи над 1500 тона мед годишно“, информира доц. Станчев. Една седма от меда на България се произвежда в област Плевен. Средната годишна консумация на мед у нас е едва между 300 и 400 гр.

И в настоящото изложение е застъпен целият спектър от предлаганите за пчеларството продукти – от пчеларско оборудване и инвентар, специализирани платформи, ремаркета и фургони, восъчни основи, ветеринарни препарати и лаборатории за окачествяване, лицензирани производители на майки и отводки до пчелни продукти и производни продукти като: козметика, напитки, опаковки, етикети и други.

Все по-често е участието на технологични фирми в помощ на дейността на пчеларите за наблюдение от разстояние на живота на пчелите в кошерите, отбелязаха още организаторите.

Предвидена е богата съпътстваща програма с много лектори от страната и чужбина. Интересен акцент в програмата ще е участието на гората.бг.  По традиция се провеждат конкурсите за детска рисунка и фотография.

Областният управител Иван Петков поздрави организаторите за това, че изложението се радва на изключителен успех през годините и не скри задоволството си от факта, че плевенското издание по своите мащаби и обхват е единствено по рода си в страната. Губернаторът изрази надежда относно развитието на така чакания проект за изграждане на многофункционална зала и подчерта, че трябва да сме оптимисти.

За откриване на изложението в областния град са поканени и се очаква да дойдат служебният министър на земеделието Явор Гечев и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Информация и снимки: Областна администрация, Пресцентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!