BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МЦ КИРМ “Св. Елисавета” навършва 15 години от създаването си

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” навършва 15 години от създаването си днес, 14 април. Началото е положено в далечната 2007 г., в град Плевен, от доц. д-р Емилияна Конова, д.м. (специалист по клинична имунология и управител на Центъра) и доц. д-р Румен Русев, д.м., който по това време е директор на Millenova Immunology Laboratories, Чикаго, САЩ. Първоначално сформираният, ентусиазиран екип се състои от 13 души, без опит в асистираната репродукция. Благодарение на доц. Русев, част от тях имат възможност да преминат обучение в Rinehart Center for Reproductive Medicine в Чикаго – под ръководството на проф. д-р Каролин Кулам, един от водещите акушер-гинеколози в САЩ и учен с множество научни публикации, а след това – и при д-р Кателия Александров, акушер-гинеколог в гр. Варна.

Идеята за създаване на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен е да се сформира екип от различни специалисти в областта на репродуктивната медицина, за да се осигурят на пациентите с репродуктивни проблеми комплексни подходи в диагностиката и лечението, които да доведат до успешно зачеване и износване на бременността. Днес, 15 години след създаването на центъра, екипът се състои от 70 човека в Плевен и във филиала на Центъра в Пловдив и включва опитни специалисти в областта на акушерството и гинекологията, репродуктивната ендокринология, медицинската генетика, репродуктивната имунология, андрологията, ембриологията, микробиологията и вирусологията, психологията и администрация. Кабинетите и лабораториите на центъра са оборудвани със съвременна апаратура, непрекъснато обновяваща се и без компромис в качеството.

Посещаван от пациенти от цялата страна и три континента, МЦ КИРМ “Св. Елисавета” разшири дейността си извън пределите на Плевен: в Бургас през 2014 г., като продължение на дългогодишните консултации на доц. Конова в града, и в Пловдив, където през 2015 г. е разкрит филиал на Центъра. Той се намира в Район Южен (в ж.к. “Кючук Париж”) и предлага на своите пациенти възможности за прегледи и консултации с акушер-гинеколози, ендокринолози/андролози, имунолог. Освен това Андрологичната лаборатория има възможности за пълен спермален анализ, включително за микробиологични и вирусологични изследвания.

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” е място, което дава възможност за научно и академично развитие на своите лекари и биолози, повечето от които са хабилитирани лица и преподаватели в Медицинските университети в Плевен и Пловдив. Разработват се докторантури, научни проекти, организират се научни събития, посещават се международни конгреси и обучителни курсове. Научното развитие е част от мисията на Центъра: чрез безкомпромисен професионализъм, качество и осъзната отговорност да оправдае доверието и надеждите, с които пациентите го посещават.

1 663 деца са се родили чрез методите на асистираната репродукция от създаването на Центъра в Плевен през 2007 г. до края на 2021 г. Тази статистика е повод за радост, гордост и огромна мотивация за бъдещи успехи. Екипът отчита и 41 текущи бременности, които са сбъднати чудеса за 41 български двойки. Общият процент на клиничните бременности през миналата 2021 г. е 43 %а за предходната 2020 г. той е 42,17%, като данните са съизмерими с най-високите европейски и световни стандарти в областта на репродуктивната медицина.

МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ е създател и организатор на Плевенските дни на репродуктивната медицина – продължение на Плевенските имунологични дни. Научният форум, който е част от Академичния календар на Медицинския университет в Плевен, в годините се утвърди като престижно и чакано с нетърпение национално събитие, на което се дискутират съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на диагностиката и лечението на репродуктивните неуспехи. Специално по този повод в Плевен се събират изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на репродуктивната медицина: акушерство и гинекология, репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология, андрология, медицинска генетика, неонатология, репродуктивна психология, а събитието има дългосрочен отзвук в националните и международни научни среди. 

През тези 15 години години МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ не спира да работи в три основни направления – като лечебно заведение, в което се извършват диагностика и лечение на пациенти; като център с програми за благотворителност и като център с активна подкрепа на социалния и културен живот в Плевен. Хиляди са проведените безплатни консултации и изследвания в различни градове на България.

Многобройни са случаите, в които Центърът изцяло поема финансирането на инвитро процедури на пациенти, които са направили поредица от неуспешни такива – обикновено в други клиники. Тази помощ е благословена и вече има много деца, родени в резултат на тази благотворителност.

Благотворителните инициативи на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив не се изчерпват само с това. Клиниката продължава с подкрепата си към Клуба на дейците на културата, към писатели, музиканти, танцьори, певци, художници и творци от всички сфери на изкуствотоВсяка година организира безплатен Коледен концерт за плевенчани с участието на Плевенската филхармония, Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и изявени музиканти от страната, подкрепя и различни фестивали и пленери в града и България.

Центърът стои и зад културния проект “Духът на Плевен”, отличен от Дружеството на журналистите в Плевен за концепцията и реализацията му, както и зад едноименното сдружение, което е организатор на културния форум Плевенска артсцена “Измерения”, представящ пред плевенчани авторски и стойностни културни събития.

Специалната подкрепа е не само за културата и изкуствата в Плевен, но и за много значими социални каузи.

Всички усилия на екипа са вдъхновени и благословени от една идея и тя винаги стои над всичко. Нарича се Човеколюбие!

Информация и снимки: MЦ KИPM „Cв.Eлиcaвeтa“

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!