BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лъже ли общинският съветник от НФСБ Николай Маринов?

Гражданин зададе в страницата на фейсбук групата “Забелязано в град Плевен” следния въпрос: Може ли да посочите общински съветник, който е направил нещо добро за нашия град? (без плюене моля). В коментар общинският съветник от НФСБ Николай Маринов изтъкна своите заслуги за развитието на град Плевен и Общината, но намекна и за злоупотреби и отклоняване на средства по повод изграждането на Паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия. Има ли нещо вярно в думите на господин Маринов ще разберем от отговорите, предоставени от Управителния съвет на Сдружение “Героите на Дойран”!
“За Паметника вече много е говорено.За реализацията на този мащабен монумент работят Министерство на отбраната, Областна администрация, кметът на Общината Георг Спартански, ние от Сдружението и много граждани. Общинските съветници гласуваха почти единодушно за определяне място за изграждане, даване разрешение за поставяне и за предоставяне на получени от Министерство на отбраната материали. Не знаем господин Маринов как е гласувал, но в коментара му се съдържат намеци за непочтени действия от Сдружението, Министерство на отбраната и други лица, които поименно са изброени. Ще отговорим на всяко едно от обвиненията като първо ще цитираме неговите думи, а след това ще представим каква е истината. Николай Маринов: “За визирания паметник нямам дарение, защото искам да зная нещо за съдбата на 1885-те месингови гилзи=16 тона=126295 лв. Защо в началото се говореше за 50 хил. лв., после 80, а напоследък за 200 хил. лв . за паметника? Защо ваша милост не поиска морална реабилитация на великия генерал, преди да се вдига монумент на мястото на Альоша? Махаме един исторически фрагмент, поставяме друг… Ако задухат други ветрове, пак ли ще викаме багерите? Акад.Марков каза в прав текст: Генерал Вазов трябва да бъде морално реабилитиран, а не само исторически! Бях на събранието в “Катя Попова”, запознах се със сагата по проекта: Румен Данговски, Благовест Апостолов, Младен Мутафчийски и прочие!”
Кметът на Общината Георг Спартнски, след гласуване в Общински съвет направи писмено искане до Министерство на отбраната за предоставяне на 16 тона месинг под формата на гилзи за отливане на фигурите. Министър Каракачанов издаде заповед за целево дарение на 1885 бр.с балансова стойност над 126 000 лв. Последва ново решение на Общински съвет за предаване на гилзите, съгласно волята на дарителя към Сдружение “Героите на Дойран”. До момента са получени 1793 бр. Средно тежат около 8,150 кг. Общо около 14,600 т. Тук уточняваме нещо, което господин Маринов със сигурност знае и умело използва за да хвърля кал във всички посоки. 126 000 лв. е БАЛАНСОВАТА СТОЙНОСТ на 1885 бр. ГИЛЗИ. Ние няма да произвеждаме от тях снаряди, а ще използваме материала, от който са изработени. ЦЕНАТА на един килограм месинг е около 5,50 лв. или реално полученото дарение е 14 600 х 5,50 = 80 000 лв. Следващото твърдение е сто процентова лъжа. Никога не са споменавани сумите 50 000 лв. или 80 000 лв. като крайна цена за изграждане на Паметника. Първото официално представяне беше през септември 2018 г. и ясно беше казано от Вицепремиера и Министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и патрон на инициативата: Паметникът ще струва около 200 000 лв. Може да видите в приложеното видео и да прочетете в информацията за събитието, предоставена от БТА. Господин Маринов споменава имената на Румен Данговски, Благовест Апостолов и Младен Мутафчийски. Никой от Сдружение “Героите на Дойран” не е разговарял с Румен Данговски. Доколкото имаме информация,  той е представил свое виждане за паметника пред членове на Комисията по военните паметници. Но това може всеки да го направи, а не само да критикува отстрани. С Благовест Апостолов проведохме среща. Разговаряли сме и с други скулптори.   Младен Мутафчийски вероятно е един бизнесмен и търговец на оръжие, който е починал през 2013 година и не разбираме какво общо има с Паметника. Така, че обобщаваме: НЕ Е ИСТИНА, че са получени 126 000 лв. от Министерство на отбраната. ВЯРНОТО е 80 000 лв. НЕ Е ИСТИНА, че Паметникът щял да струва 50 000 или 80 000 лв. Досега ВИНАГИ сме казвали около 200 000 лв. НЕ Е ВЯРНО, че тримата цитирани по-горе /единят отдавна покойник/ са свързани с инициативата. А тук ще си позволим да насочим вниманието към още едно изречение на многообразования общински съветник: …преди да се вдига монумент на мястото на Альоша? Махаме един исторически фрагмент, поставяме друг… Ако задухат други ветрове, пак ли ще викаме багерите? Това е написано от ПАТРИОТ И СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ!!!??? Не Ви  ли напомня социалистическия интернационализъм от недалечното минало! Да противопоставяш безименния съветски войник на велик български генерал… Всеки от тях има заслужено място в историята, но Паметникът на нашите деди ТРЯБВА и ЩЕ БЪДЕ в центъра на Плевен, независимо от човечета, които са свикнали да се снишават, докато мине бурята..

 



.

 

Източник: zabelyazanovgradpleven

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!