BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лазарките от НЧ „Зора-1990г.“ село Победа поднесоха своите благословии виртуално

Лазаровден! Това е празник на младостта, на пукналата пролет. Това е празника на труда и трудолюбивите българи. По стар обичай – да дадат своята благословия на труда на стопаните – тръгват момите нагиздени с пъстри лазарски премени с надежда, че той ще бъде възнаграден стократно. По лазарските премени греят нанизи от мъниста, парички, а шивиците по ризите са събрали в себе си цвета на аления гюл и жълтата латинка, на зеления чемшир и синевата на утрото. Навсякъде лазарките благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщята, за стоката – домашните животни. Та нали всеки народ започва живота си от земята. Лазарките пеят и за млади и за стари. На девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост . Нагиздени и пременени, те обхождат цялото село, като пеят и благославят.
Тази година, поради ограниченията и пандемичната обстановка, лазарките от Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа поднесоха своите благословии виртуално в интернет пространството. Представена бе кратка видеопрограма, която е публично достъпна на страницата на Виртуално читалище „Зора-1990г.“ село Победа в социалната мрежа Facebook. По този начин отново бе спазена традицията за лазаруване, а и зарадваха жителите на селото в светлия празничен ден!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!